Uithaal Blair: Le Pen is `weerzinwekkend'

De Britse premier Tony Blair beschuldigt de extreem-rechtse Franse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen van het aanwakkeren van racisme en bekrompen nationalisme. Hij roept de leiders van de gevestigde politieke partijen in Europa op hiertegen krachtiger stelling te nemen.

Blair laat zich vandaag in een vraaggesprek met het Britse dagblad The Guardian als eerste buitenlandse politieke leider uitgebreid en in ongebruikelijk felle bewoordingen uit over het verloop van de Franse presidentsverkiezingen. Daarin versloeg Le Pen afgelopen zondag verrassend de socialistische kandidaat, premier Lionel Jospin. De eindstrijd op zondag 5 mei gaat tussen Le Pen en de conservatieve zittende president, Jacques Chirac.

Blair schaart zich in het vraaggesprek achter bezorgde reacties uit andere Europese hoofdsteden. Maar hij is uitgebreider en in zijn woordkeus opvallend scherper. Met het oog op de Britse gemeenteraadsverkiezingen van begin mei roept hij de kiezers op hun kalmte te bewaren en hun gevoel voor perspectief niet te verliezen. ,,Ik ken Le Pen niet, maar ik vind zijn politiek weerzinwekkend. Ik denk dat het van vitaal belang is dat mensen die geloven in democratie en die walgen van die racistische en bekrompen nationalistische politiek, haar bestrijden op elk niveau, politiek, organisatorisch en cultureel.''

De Britse premier bepleit grotere alertheid onder de politieke leiders in Europa voor de gevaren van extreem-rechts en hij roept hen op zich krachtiger te weer te stellen tegen de wijze waarop rechtse populisten als Le Pen inspelen op ongenoegens onder de kiezers over criminaliteit en immigratie. Blair: ,,Anders gaan de mensen juist denken dat de politici die aan de macht zijn deze thema's niet serieus nemen en dan raken ze onder de bekoring van simplistische en doorgaans valse oplossingen van extreem-rechts.''

,,Er bestaat altijd het gevaar dat mensen worden verleid tot zeer onplezierig populisme als zij het gevoel hebben dat bepaalde bestaande sociale problemen niet worden aangepakt door degenen die aan de macht zijn. Dan moeten we onze mond opendoen en hen uitdagen'', aldus de Britse premier in The Guardian.

Europese politici moeten, aldus Blair, ook meer vertrouwen hebben in de politiek. ,,We moeten niet zo slap naar buiten treden en de mensen vertellen waar het in de politiek echt om gaat: beloften waarmaken.'' Wat dat betreft kan volgens de Britse premier een voorbeeld worden genomen aan de doortastende wijze waarop in internationaal verband politieke beslissingen zijn genomen na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.