Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de zogenoemde `zwarte scholen'. Moet de overheid zelf zorgen voor spreiding van allochtone kinderen? Verder de wekelijkse politieke peiling. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer aandacht voor de vrijspraak door het gerechtshof in Leeuwarden in de Puttense moordzaak. Ned.3, 22.30-22.55u.

Netwerk. Reportage over de pogingen van politici om de kiezer te bereiken, met onder anderen Wouter Bos (PvdA) op bezoek bij de VVD en Kars Veling (ChristenUnie) in de Bijlmer. Ned.1, 20.30-21.05u.

Slot Rottenberg. Gesprek met VVD'er Gerrit Zalm over onder meer de laatste politieke ontwikkelingen. Ned.3, 23.15-23.55u.

DOCUMENTAIRE

Werelden: Onderhuids. Amerikaanse documentaire over de bekeerling Greg Withrow die jarenlang een vooraanstaande rol in racistische kringen en de Ku Klux Klan speelde. Dan leert hij een vrouw kennen die zijn leven compleet overhoop haalt. Withrow breekt met de ideologie van de haat. Zijn `bekeringsverhaal' is voorpaginanieuws. Ned.1, 22.50-23.35u.

MUZIEK

Duo. Registratie van een concert van Cecilia Bartoli met Nikolaus Harnoncourt en zijn ensemble Concentus Musicus Wien met aria's en recitals van Mozart en cantates van Haydn. De opnames zijn gemaakt in een historische zaal in het concertgebouw van het Grazer Congress in Wenen. Ned.3, 20.00-21.05u.

FILM

Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1974, VS). Zie tv-vooraf. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Separate Lives (David Madden, 1994, VS). Psychologische formule-thriller laat pychotherapeute Linda Hamilton kampen met een gespleten persoonlijkheid. Af en toe steekt haar promiscue, mogelijk moorddadige alter ego de kop op. Ex-politieman James Belushi weet raad. Ook met Vera Miles. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Polonaise (Nicole van Kilsdonk, 2002, Ned.) Televisiefilm over hoe filerijders elkaars leven kunnen beïnvloeden. Vier auto's met een cynische platenplugger, twee zussen, een illegale Pool en een ruziënd echtpaar raken in de file. Met Przemek Sadowski, Nadja Hüpscher, Freek Brom, Hajo Bruins, Tamar van den Dop e.a. Ned.1, 21.05-22.50u.

Innerspace (Joe Dante, 1987, VS). Ironische fantasy persifleert de sciencefiction-film zonder de genreliefhebbers tekort te doen. Tot speldenknop verkleinde, drankzuchtige testpiloot Dennis Quaid belandt in bloedbaan van brave angsthaas (Martin Short). V8, 22.20-0.30u., onderbroken door reclame.

08/15 - In der Heimat (Paul May, 1955, West-Duitsland). Laatste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over een pientere Duitse doorsneesoldaat, speelt kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog. ZDF, 1.05-2.35u., zwart-wit.

. American Hot Wax (Floyd Mutrux, 1978, VS). Rond de persoon van de New Yorkse diskjockey Alan Freed (Tim McIntire) gecentreerde reconstructie van de vroege rock & roll van de jaren vijftig. Met Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Screamin' Jay Hawkins. Morgen, SBS6, 14.10-15.40u., onderbroken door reclame.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van theateradviseur en tekstschrijver Boudewijn Spitzen in Ravenswaaij een gesprek met de Israëlische schrijver David Grosman over zijn roman De stem van Tamar. In het tweede uur praat schrijver Alex Verburg over Het huis van mijn vader, een roman over melancholie, volwassen worden en het verlies van onschuld. Tot slot opnamen van de Amerikaanse zanger June Panic. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Dichter Geert Buelens vraagt zich af of de kunststroming Dada, die in de jaren '20 en '30 in Europa opgeld deed, geschiedenis is, of dat er nog verwante dichters zijn in deze tijd. De reportage gaat over de eerste Nederlandse uitgave van het beroemde en onvertaalbaar geachte boek Finnegans Wake van James Joyce, nu in het Nederlands vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Verder een gesprek met de Vlaamse schrijver, filosoof en wiskundige Yves Petry over zijn nieuwe roman Gods eigen muziek en met vertaalster Kathelijne de Vuyst over haar recente vertaling van de bundel Kreupel Hart van de Amerikaanse dichteres Anne Sexton. Geert Mak over zijn favoriete beginzin. Morgen 747AM, 14.30-16.02u.