Supporters Utrecht niet bestraft voor kwetsende leuzen

De KNVB kan de daders van de kwetsende spreekkoren voor de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht van afgelopen zondag geen stadionverbod opleggen.

De bond heeft van het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse politie geen personalia van supporters gekregen. Aan de hand van deze gegevens had de KNVB verboden kunnen uitvaardigen.

Op last van burgemeester Cohen van Amsterdam werd zondag een trein met 670 supporters van FC Utrecht naar huis gestuurd wegens het roepen van racistische leuzen. Bij het verlaten van het station bij de Amsterdam Arena riepen ze massaal: ,,Hamas, Hamas, alle joden aan het gas.''

Aanhoudingen zijn niet verricht en dat betreurt de KNVB. ,,Wij willen deze supporters heel graag een stadiondverbod opleggen, maar dan wel een verbod dat rechtsgeldig is. Daarvoor hebben we een proces-verbaal van de politie of een melding van het Openbaar Ministerie nodig. We hebben dat niet gekregen.''

De KNVB heeft vorig voetbalseizoen 1.133 supporters een stadionverbod opgelegd. In alle gevallen kwam de straf tot stand na een proces-verbaal of justitiële melding. Cijfers van dit seizoen zijn nog niet bekend.

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) steunt het `zero-tolerance-beleid' van de burgemeesters als het gaat om kwetsende spreekkoren. Henk Groenevelt, hoofd van het CIV: ,,De maatregel van Cohen rond Ajax-FC Utrecht is niet nieuw. Dit is beleid dat jaren geleden al is afgesproken. Het is een aanscherping van het beleid en dat is een goede zaak. Iedereen is bij de les, dat moeten we doorzetten. Roepen om nieuw beleid, nieuwe maatregelen ligt voor de hand. Pas als niets werkt kun je zeggen: er moeten rigoreuze maatregelen komen.''

Het CIV is niet voor de invoering van een speciale voetbalwet, zoals in Engeland, waar hooligans met een stadionverbod zich tijdens de wedstrijd van hun club moeten melden bij de politie. Groenevelt: ,,Dat kan in Nederland niet onder de huidige wetgeving. Het lik-op-stuk-beleid werkt hier niet, doordat de meeste zaken van voetbalgeweld niet voor de rechter komen.'' Momenteel voert het ministerie van VWS een wetenschappelijk onderzoek uit naar hooligans. ,,Het gaat er om wat hen drijft, wie ze zijn, waar ze vandaan komen, dat soort vragen wil men beantwoord zien.'' Het valt het CIV op dat hooligans steeds jonger worden: tussen de 12 en de 18 jaar, minder binding hebben met een club en voetbalwedstrijden aangrijpen om rotzooi te schoppen.

Supporters van FC Groningen hebben in de nacht van maandag op dinsdag de 35 plaatsnaamborden van Heerenveen veranderd in `Hoerenveen'. De `grap' was bedoeld als ludieke actie in de aanloop naar de wedstrijd Heerenveen-FC Groningen, die vanavond wordt gespeeld. SC Heerenveen vindt de actie beledigend.