Stenengooier krijgt 100 uur werkstraf

Een achttienjarige Marokkaanse jongen uit Roosendaal is gisteren in Amsterdam veroordeeld tot honderd uur werkstraf voor het gooien van een steen naar de Mobiele Eenheid tijdens een pro-Palestijnse demonstratie. Er was drie maanden celstraf geëist. De jongen, die tot gisteren in voorlopige hechtenis zat, ontkende.

De Roosendaler was de enige meerderjarige die werd aangehouden bij de rellen tijdens de demonstratie in Amsterdam op zaterdag 13 april. In totaal werden 23 mensen gearresteerd, 22 van Marokkaanse en één van Nederlandse komaf. Veertien verdachten zijn heengezonden en negen voorgeleid. Twee minderjarigen komen vandaag voor de raadkamer van de rechtbank, zeven hebben een taakstraf gekregen van tachtig uur.

Volgens officier van justitie J. Osinga hebben dertig ondernemers door de rellen schade geleden in de vorm van ingegooide ruiten of kapot meubilair. Langs de route werden abri's en telefooncellen vernield. Vijf ruiters en twee leden van de mobiele eenheid liepen lichte verwondingen op doordat zij door stenen, stokken of flessen werden geraakt.

Volgens Osinga verwachtte de politie aanvankelijk slechts vijfhonderd demonstranten. Later stelde de politie dat bij tot vierduizend. Er kwamen uiteindelijk tienduizend demonstranten. Enkele dagen voor de demonstratie kreeg de politie informatie dat jonge Marokkanen uit Amsterdam-Oost en -West de demonstratie wilden aangrijpen voor `een lekker dagje matten'. ,,Weet u wat dat betekent?'', vroeg de politierechter de verdachte. Die wist dat. Maar daarvoor, zo hield hij vol, was hij niet naar Amsterdam gekomen.

De verdachte, net achttien, was door zijn vader gewaarschuwd niet naar de demonstratie te gaan. ,,Ik zei nog tegen mijn vader: `Ik doe niks''', aldus de jongen. En hij had ook niks gedaan, hield hij vol. Goed, hij had op zo'n vijftien meter afstand van de relschoppers gestaan, maar dat was omdat hij zijn vrienden was kwijtgeraakt. Zonder enige reden, zei hij, was hij plotseling door drie agenten in burger vastgepakt en meegenomen. ,,Onzin'', vond hij het dat die agenten hem zouden hebben herkend als iemand die een steen naar de politie had gegooid. Dat zijn uiterlijk overeenkwam met dat op het procesverbaal, zei hem niets.

De advocaat van de Roosendaler, M.Amrani, vroeg vrijspraak. Hij vroeg ook enig mededogen van de rechter omdat zijn cliënt nog op school zat. De rechter tilde zwaar aan een eerdere veroordeling van de verdachte wegens openlijke geweldpleging, maar ging niet in op de eis tot gevangenisstraf.