Staking in Duitse metaalindustrie onafwendbaar

Stakingen in de Duitse metaalindustrie zijn onafwendbaar nadat vakbond IG Metall gisteren een voorstel van de werkgevers om een loonconflict door bemiddeling op te lossen heeft afgewezen. Economen waarschuwden onmiddellijk dat een langdurig arbeidsconflict een pril herstel van de Duitse economie, voorzien voor de tweede helft van dit jaar, weer teniet zou doen.

De voorzitter van IG-Metall, Klaus Zwickel, gaat ervan uit dat de vakbondsleden zich de komende week tijdens stemmingen in grote meerderheid voor een staking zullen uitspreken. In de weken sinds Pasen wist de bond 900.000 leden te mobiliseren voor stiptheidsacties. De eerste stakingen zijn op 6 mei. Waar de werknemers het werk zullen neerleggen en voor hoelang is nog niet beslist.

Bonden en werkgevers zijn er in wekenlange onderhandelingen niet in geslaagd tot een compromis te komen. IG Metall, met 2,8 miljoen leden de grootste vakbond van Europa, ging de besprekingen in met een looneis van 6,5 procent, de werkgevers willen vooralsnog niet verder gaan dan 3,3 voor een periode van dertien maanden en een eenmalige uitkering van 190 euro. Zwickel acht een loonvordering van 6,5 procent verantwoord omdat de loonkosten met slechts 8,7 miljard euro zouden stijgen op een omzet van 710 miljard.

Werkgeversvoorzitter Kannegieser noemde het voornemen te gaan staken ,,economische dwaasheid''. De werkgevers, zei hij, bieden nu al meer dan economen uit binnen- en buitenland verantwoord achten.

Gisteren presenteerden zes economische instituten hun halfjaarlijkse prognose voor Duitsland. De economen gaan ervan uit dat de conjunctuur in de loop van het tweede kwartaal weer een beetje vaart krijgt en voorspellen voor het hele jaar een economische groei van 0,9 procent. Alleen een bescheiden arbeidsconflict zou de opleving niet in gevaar brengen.

,,Ik ben ervan overtuigd dat de staking van korte duur zal zijn'', zei de voorzitter van de IG Metall in de sterke regio Noordrijn-Westfalen, Peter Gasse. ,,We zullen niet meteen met de grote hamer erop los slaan.''