Spanje pakt `hoofd' op van zakelijke structuur Al-Qaeda

De Spaanse politie heeft een in Syrië geboren Spanjaard aangehouden die wordt gezien als sleutelfiguur in de financiering van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda, zo is gisteren in Madrid bekendgemaakt. Ook in Duitsland zijn arrestaties verricht onder moslim-extremisten.

De Spaanse arrestant is Muhammed Galeb Kalaje Zouaydi, alias Abu Talha. Hij heeft volgens de politie ,,als hoofd van de zakelijke structuur van Al-Qaeda'' geld overgemaakt aan moslim-extremisten in de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, België, China, Turkije, Syrië, de Palestijnse gebieden en elders. Onder andere zou hij geld hebben gestuurd aan de ,,meest intieme kring'' in Duitsland van Mohammed Atta, die wordt beschouwd als leider van de groep kapers die de aanslagen van 11 september in de VS heeft uitgevoerd. Projectontwikkeling zou hij als dekmantel hebben gebruikt.

De afgelopen maanden heeft de Spaanse politie nu in totaal 22 mensen aangehouden op verdenking van banden met Al-Qaeda. Van hen zitten er nog 17 gevangen.

De elf arrestaties in Duitsland waren gericht tegen wat door het parket in Karlsruhe werd omschreven als de Duitse tak van de moslim-extremistische Palestijnse groep Al-Tawhid. Deze zou de heilige oorlog in de wereld steunen, ,,gebaseerd op een agressief en militant moslim-fundamentalisme''. Tot dusverre zou de groep zich hebben beperkt tot logistieke steun voor Afghaanse ,,strijders'', maar er waren aanwijzingen dat zij was begonnen aanslagen in Duitsland te beramen. Daarbij onderstreepte het parket dat de arrestaties geen verband hielden met de aan Al-Qaeda toegeschreven aanslag op een synagoge in het Tunesische eiland Djerba, waarbij twee weken geleden 17 mensen, onder wie elf Duitsers, werden gedood.

Een Algerijn die in Frankfurt wordt berecht op verdenking van een rol in een mislukte aanslag op een markt in Straatsburg, heeft gisteren verklaard dat hij in werkelijkheid de synagoge van de Franse stad had willen opblazen. De aanslag had in januari of februari 2001 moeten plaatshebben. Maar de man, Aeurobi Beandali, ontkende dat hij van Al-Qaeda deel uitmaakt. Zijn doel was geweest de relaties tussen Frankrijk en Israël te ondermijnen.