Protest ADO-aanhang

Supporters van ADO Den Haag hebben het plan om komende vrijdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Volendam dezelfde racistische leuzen te scanderen als de aanhang van FC Utrecht zondag deed in Amsterdam. Ze willen daarmee protesteren tegen de behandeling van voetbalfans in het algemeen.

,,Het gaat dus niet alleen over het verbod op racistische spreekkoren'', zei voorzitter Ike Simoncini van de supportersclub van ADO Den Haag tegen het ANP. Burgemeester Cohen van Amsterdam stuurde een trein met Utrecht-fans terug naar huis toen ze `Hamas, Hamas, joden aan het gas' riepen.

Cohen bepleit een `zero-tolerance-beleid', en kreeg steun van collega's Opstelten (Rotterdam) en Deetman (Den Haag). De fans van Den Haag zijn het daarmee oneens. ,,Wij zijn nu lang genoeg speelbal van de politiek geweest'', meent Simoncini. ,,Een makkelijk doelwit voor politiek correcte acties, dat is wat we zijn.''

Volgens directeur Robert Langenbach van ADO zijn lang niet alle aanhangers het eens met de uitspraken van Simoncini. ,,De voorzitter van de supportersclub heeft in een emotionele bui iets geroepen'', meent Langenbach. ,,Er moet niet direct grote ophef over worden gemaakt. Maar het is natuurlijk helder dat we niet willen dat supporters dergelijke leuzen gaan roepen.'' Vanavond vindt een gesprek plaats tussen ADO, de politie en de supporters.