Nog meer mensen uit kantoor LPF getreiterd

De nummer 16 op de Lijst Pim Fortuyn, H. Smolders, heeft sinds zijn toetreding tot de partij eind februari zes collega's op het hoofdkantoor weggestuurd of weggepest. Dat hebben de zes bevestigd tegenover deze krant. Ook een lid van de partijtop bevestigt de rol van Smolders bij de recente onrust op het partijkantoor: ,,De goeden moeten onder de kwaden lijden.''

Smolders, die de dagelijkse leiding had over het kantoor, kreeg zaterdag van het partijbestuur te horen dat hij tot 15 mei niet meer mag terugkeren. Dit nadat hij slaande ruzie kreeg met een ander kandidaat-Kamerlid. Lijsttrekker Fortuyn beschouwt de kwestie als ,,een kantoorruzie van zestien in een dozijn'', waarmee hij zich niet bezig wenst te houden. Hij zei dat vanochtend vóór een lijsttrekkersdebat met ondernemers in Den Haag.

,,Ik ga gewoon verder met mijn campagne, en laat mij niet afleiden door deze canard'', aldus Fortuyn, die evenwel niet ontkende dat – zoals gisteren gemeld – enkele van zijn kandidaten met elkaar op de vuist zijn gegaan in het partijkantoor. Dit gebeurde nadat twee vrouwelijke kandidaten lager op of helemaal van de Kamer-lijst werden gemanoeuvreerd omdat ze niet op seksuele avances van Smolders ingingen.

Gisteren beschuldigden de vrijwilligsters A. Viljac en I. Pantelic, Miss Nederland 2001, Smolders van seksuele intimidatie. Toen zij niet ingingen op zijn avances, haalde hij met instemming van het bestuur Viljac van de kandidatenlijst en zette hij Pantelic op een onverkiesbare plaats. Nummer 13 op de lijst C. Eberhard kwam voor de vrouwen op. De spanningen tussen de mannen liepen zo hoog op dat ook Eberhard te horen kreeg dat hij tot de verkiezingen niet meer op kantoor mag komen.

,,Ze moeten niet bij mij zijn, maar bij de politie'', zegt partijleider Fortuyn naar aanleiding van de klacht van Viljac, die zegt dat ze vanuit de LPF is bedreigd. ,,Iedereen ontkent, dus wat moet ik ermee? Bij deze kwestie is de kool het sop niet waard.'' Fortuyn ziet de berichten over de zaak als een poging zijn verkiezingscampagne in diskrediet te brengen.

Smolders, die vanochtend niet bereikbaar was voor commentaar, maar gisteren de beschuldiging ,,een raar verhaal'' noemde, maakte ook andere slachtoffers. Regiocoördinator Rotterdam voor de LPF, R. de Graaff van der Meer, en zijn vrouw Brigitte beantwoordden de eerste weken na de oprichting de telefoon voor de Lijst Pim Fortuyn en onderhielden mediacontacten. Volgens De Graaff, eigenaar van een escortbedrijf in Rotterdam, ,,accepteerde Smolders niet dat iemand met mijn beroep vrijwilligerswerk voor de partij verrichtte en stuurde hij mij en mijn vrouw weg.'' De Graaff zegt dat hij een brief over het voorval naar Fortuyn stuurde, maar nooit antwoord kreeg.

Systeemanalist M. van Kooten werkte een maand op het kantoor om het computernetwerk te installeren. Smolders nam met een cassetterecorder gesprekken op die Van Kooten voerde en noemde hem 'spion'. Van Kooten besloot het hoofdkwartier te verlaten.