Netwerk frauderende Afrikanen ontrafeld

Politie en justitie hebben een Afrikaans netwerk van bijna 2.000 personen in kaart gebracht. Het zijn voornamelijk Nigerianen, die onder andere fraude plegen bij Nederlandse banken en bij PTT Post.

De leden van dit netwerk hebben tot nu toe ongeveer 1500 delicten gepleegd, aldus woordvoerder L.de Lange van het openbaar ministerie. Het OM schat de buit op honderden miljoenen euro's. ,,Het netwerk bestaat uit verschillende groepen met een wisselende samenstelling, die zich bezighouden met verschillende criminele activiteiten. Als zij zich een tijd hebben beziggehouden met fraudezaken, gaan zij bijvoorbeeld over op drugshandel'', aldus De Lange.

De daders gaan op verschillende manieren te werk. Zo lichten zij bedrijven op met gestolen creditcards en gestolen overschrijvingsformulieren van banken. In de postsorteercentra stalen geïnfiltreerde Afrikaanse handlangers van het netwerk de creditcards uit de postzakken. In het jaar 2000 bemachtigden ze op die manier bijna 10.000 kaarten. Ook uit brievenbussen werden overschrijvingsformulieren gestolen.

Een andere manier is het frauderen met vooruitbetalingen. Mensen krijgen dan een brief waarin hun wordt gevraagd geld te investeren. Wie daarop ingaat, is zijn geld kwijt.

De Nederlandse banken hebben maatregelen genomen om de fraude tegen te gaan. Zo zijn alle brievenbussen bestemd voor overschrijvingsformulieren beveiligd tegen hengelen. Ook worden overschrijvingen met afwijkend hoge bedragen met behulp van de computer opgespoord, waarna ze handmatig worden gecheckt. ,,Door deze maatregelen neemt de schade niet toe, hoewel het aantal pogingen nog steeds toeneemt'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Ook PTT Post heeft maatregelen genomen. ,,Banken kunnen ervoor kiezen waardevolle stukken, waaronder creditcards, met de post te verzenden via een aparte, beveiligde stroom. Deze beveiligde stroom wordt apart gesorteerd en de creditcard wordt aan de deur aangereikt aan de persoon die de kaart heeft aangevraagd. De aanvrager is dan ook de enige persoon die de kaart in ontvangst kan nemen en moet zich legitimeren'', legt een woordvoerster van PTT Post uit.

Op de vraag of PTT Post nu een ander beleid voert ten opzichte van het aannemen van Afrikanen, wil de woordvoerster niet specifiek antwoorden. Wel heeft PTT Post ,,bepaalde maatregelen genomen'' en wordt er ,,goed opgelet'' bij het aannemen van mensen.