Mooie songs over tequila en indianen

Na hun werk op reclamebureaus, een rechtenstudie en andere afleiding besloten drie jonge mannen uit Breda toch hun muzikale liefde te volgen. Dat leidde tot het trio Rosemary's Sons. Het trio is inmiddels uitgegroeid tot een vijftal en gisteren verscheen de debuut-cd, All In Hand. De groep heeft nu een hitje in de Top-40 met de single Shine, dat samen werd gezongen met Ilse DeLange. De doorleefde, gepijnigde klank van DeLange zou een vrouwelijke tegenhanger kunnen zijn van de stem van zanger Martijn Hagens. Maar hij klinkt gepolijster.

Het verschijnen van de nieuwe cd werd gevierd met een optreden in de Melkweg, Amsterdam. De groep leek live priller dan de cd deed verwachten. Waar Rosemary's Sons op All In Hand verzorgd en afgewerkt klinkt, domineerde op het podium een vrij algemeen geluid. Op haar cd speelt de groep rustige Engelstalige rockmuziek naar beproefd recept; met ruimte voor slide-gitaarsolo's en piano. De melodieën hebben diepte en Hagens' zang is soepel. Verrassend zijn bovendien de teksten die – doorgaans gesitueerd in de VS – een Hollandse visie op de Amerikaanse cultuur lijken te geven: met veel aandacht voor indianen en tequila. De door Hagens geschreven teksten zijn mooi verhalend en zonder clichés.

Maar gisteravond in de Melkweg vielen andere dingen op. Dat het groepsgeluid met bas, drums, orgel en twee gitaren werd dichtgespeeld, bijvoorbeeld. En dat de klank van de gitaren te algemeen was om zoveel ruimte te rechtvaardigen. In de nummers waar vooral de stem van Hagens te horen was, en de instrumenten getemperd werden, ontstond er een intimiteit die verder afwezig bleef.

Bij Shine werd de plaats van Ilse DeLange gisteravond ingenomen door Sharon den Adel, van de groep Within Temptation. Zij maakte van het rustige liedje een briesend statement.

Concert: Rosemary's Sons. Gehoord: 23/4 Melkweg, Amsterdam. Herh. 27/4 Wytgaard; 4/5 Middelbeers; 9/5 Hellendoorn; 11/5 Oss; 25/5 Meteren.