Losbandige burgervader heeft spijt

Burgemeester A. van der Lee van Rijnsburg heeft spijt van wat hij de afgelopen tijd in zijn privé-leven heeft gedaan, maar treedt niet af. Dat heeft hij het college en de fractievoorzitters laten weten. Daarbij bood hij zijn excuses aan.

De burgemeester, die in scheiding ligt, kwam in opspraak omdat hij er in zijn liefdesleven een losse moraal op zou nahouden. Volgens twee wethouders en een groot deel van de raad van de protestantse gemeente zouden die privé-activiteiten niet langer verenigbaar zijn met het burgemeesterschap.

Verder zou de streng katholieke burgemeester Van der Lee afgelopen tijd bij een aantal calamiteiten in het weekeinde onbereikbaar zijn geweest. ,,Ik wil niet op mijn privé-activiteiten ingaan, maar dat ik onbereikbaar ben geweest, spreek ik tegen. Dat is in de vijf jaar tijd dat ik hier nu burgemeester ben, nog nooit gebeurd'', zei hij voor Radio West. Van de fractievoorzitters mag Van der Lee zijn ambtstermijn, die nog een jaar doorloopt, afmaken. Daarna volgt de normale herbenoemingsprocedure.

Vorige week kwam ook naar buiten dat over het aanblijven van Van der Lee een onderlinge afspraak liep met de twee wethouders. De CDA-wethouder H. de Mooij en ChristenUnie-collega I. Mostert stelden zich pas beschikbaar voor het college, nadat Van der Lee akkoord was gegaan met een convenant waarbij hij anderhalf tot twee jaar de tijd zou krijgen een andere baan te zoeken. ,,Die afspraak bestaat niet. Het hele verhaal is opgeblazen. Ik ben ook niet op zoek naar een andere baan. Zolang ik het vertrouwen heb, blijf ik burgemeester van Rijnsburg'', aldus Van der Lee.

De commotie heeft ook een positieve kant. ,,Door alle toestanden ben ik met mijn vrouw Thea weer in het reine gekomen en gaan we samen een nieuwe toekomst tegemoet. Ik ben haar, maar bovenal God alle dank daarvoor verschuldigd.''