Kwartaalwinst Exxon keldert 58 procent

ExxonMobil, het grootste beursgenoteerde energiebedrijf ter wereld, heeft de winst in het eerste kwartaal met 58 procent zien dalen tot 2,1 miljard dollar (2,4 miljard euro). De enorme winstval werd vooral veroorzaakt door de lage olieprijs aan het begin van het kwartaal en de lagere marges in de raffinage.

De cijfers voorspellen weinig goeds voor het Nederlands-Britse concern Koninklijke/Shell dat de kwartaalcijfers op 2 mei zal publiceren.

De cijfers van Exxon waren veel slechter dan verwacht. Analisten hadden een winst per aandeel getaxeerd van 32 tot 45 cent per aandeel, maar de Amerikaanse gigant wist slechts 30 cent per aandeel te boeken. De omzet zakte met 24 procent tot 43,5 miljard dollar.

De grootste pijn kwam van de lage olieprijs die eind 2001 instortte door de economische groeivertraging. Een productievermindering van olieproducenten heeft ervoor gezorgd dat de prijs de laatste twee maanden langzaam weer steeg tot rond de 25 dollar per vat.

Naast de lagere olieprijs werd Exxon ook geraakt door de mindere vraag naar olie en benzine, veroorzaakt door de lagere economische groei en de kleinere marges in de raffinage. Exxon verwacht dat de resultaten in het tweede kwartaal weer zullen aantrekken.