Kosmopolitische Groninger

Betrouwbaar, evenwichtig en loyaal. Intelligent, scherpzinnig, en een sterk analytisch vermogen. Ontwapenend in de omgang. Wie je ook vraagt naar Jaap Winter, iedereen is lovend over deze 39-jarige jurist. Helemaal geen zwakke punten dan? Daar kom ik niet zo gauw op, zegt de één. Zou ze niet zo gauw weten, zegt een ander. En heus niet omdat ze dat niet zouden willen zeggen, beklemtonen ze.

Prof. mr. J.W. Winter. Een Groningse jongen die het tot zijn eigen verbazing gemaakt heeft in de juridisch-academische en de juridisch-commerciële wereld, zegt zijn promotor, de hoogleraar P. van Schilfgaarde, over hem. Een ,,kosmopolitische Groninger'', volgens zijn collega professor L. Timmerman.

Deze maand werd Winter door de Europese ministers van Financiën voorzitter gemaakt van een groep deskundigen die dit najaar met een uitgebreid rapport moet komen over corporate governance, waarbij zo'n beetje alles aan de orde zal worden gesteld wat momenteel de gemoederen bezighoudt: de onafhankelijkheid van accountants, de rol van financiële analisten, de zakenbanken, het toezicht door de raad van commissarissen, de positie van de aandeelhouders, de optieregelingen voor managers.

Winter werd geboren in Stadskanaal in een huisartsgezin. ,,Een intellectueel gezin'', zegt Timmerman. Hij studeerde van 1981 tot 1986 Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit van Groningen, promoveerde in 1992 op het onderwerp `concernfinanciering'. Op 1 januari volgend jaar wordt hij partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, waar hij in 1991 zijn carrière als advocaat begon.

Vorig jaar door Europees commissaris Frits Bolkestein voorzitter gemaakt van de High Level Group of Company Law Experts, een werkgroep die de Europese Commissie adviseerde over modernisering van het vennootschapsrecht in Europa. One share, one vote, is de kern van het advies, waarmee Bolkestein de Europese ondernemingswereld wil hervormen, maar tot dusver vooral tegenstand ontmoet. Bolkestein: ,,Een voortreffelijk advies''.

In 1997 maakte Winter de overstap naar Unilever en werd hij juridisch adviseur van de raad van bestuur, sinds 2000 vanuit Londen, waar hij met zijn vrouw en drie kinderen woont. Sinds 1999 is hij tevens voor één dag in de week hoogleraar internationaal ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een functie die hij zal blijven combineren met zijn nieuwe werkzaamheden bij De Brauw Blackstone Westbroek.

Wat maakt dat hij nationaal en internationaal zo goed staat aangeschreven? ,,Hij houdt de grote lijn in het oog en verliest zich niet in details'', zegt Van Schilfgaarde, ,,hij zal doen waartoe hij in staat is en dat is veel''. Timmerman: ,,Hij zegt dingen die niet iedereen zegt, hij heeft durf''. Daarbij een ,,buitengewoon aimabel persoon'', zegt Bolkestein. Van Schilfgaarde: ,,Zonder meer plezierig in de omgang, maar niet bepaald een losbol''.

Ook ambitieus? Van Schilfgaarde: ,,Jaap weet dat hij uitblinkt boven anderen, maar is te degelijk om meeslepende ambities te koesteren''. Timmerman: ,,Hij wil een heel vooraanstaand advocaat worden''. Bolkestein: ,,Ik ben ervan overtuigd dat hij een grote toekomst voor zich heeft''.

Echt helemaal geen zwakke punten dan? Of misschien toch? Albert Verdam, collega-jurist bij Philips, die ook lovend over Winter is: ,,Stil staan vindt hij echt vervelend, hij kan niet goed tegen zulke mensen, dat merk ik wel eens aan hem''. Van Schilfgaarde: ,,Hij neemt kritiek op zijn persoon soms te serieus''.