Israël eist wijziging van missie Jenin

Israël heeft wijzigingen geëist in de samenstelling van een fact-finding missie van de Verenigde Naties die moet onderzoeken wat zich eerder deze maand heeft afgespeeld tijdens de Israëlische militaire operatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin.

De regering in Jeruzalem kwam gisteravond onverwachts terug van haar aanvankelijke toestemming voor de VN-missie, nadat minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer al kritiek op de samenstelling door VN-secretaris-generaal Kofi Annan had geleverd. Een Israëlische afvaardiging vliegt vandaag naar New York om Annan te overreden om meer anti-terreur en militaire experts toe te voegen aan de missie, en het mandaat uit te breiden tot Palestijnse terreur vanuit Jenin. Volgens Israëlische bronnen wil Jeruzalem ook dat Cornelio Sommaruga, voormalig hoofd van het Internationale Rode Kruis, als lid wordt geschrapt.

Annan heeft gisteren gezegd niet te willen praten over zijn keuze van leden van de missie – naast Sommaruga ook de Finse ex-president Martti Ahtisaari en Sadako Ogata, voormalig Hoge Commissaris voor de vluchtelingen. Maar Annan heeft zich wel bereid verklaard deskundigen toe te voegen, naast de twee die al zijn benoemd, ,,zoals mogelijk noodzakelijk geacht''. Annan ging er ook mee akkoord het vertrek van de missie uit te stellen. Maar hij liet weten te verwachten dat het team niet later dan komende zaterdag in het Midden-Oosten arriveert.

Een functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Gideon Meir, zei vandaag dat het VN-team is opgezet om Israël te beschadigen. ,,Van ons standpunt gezien is de hele zaak een opzetje tegen Israël'', zei hij. ,,Alles is tegen Israël. Hoe zit het met de terreuraanslagen?''

Israëlische troepen begonnen op 3 april hun operatie in het kamp bij Jenin, als onderdeel van hun grote offensief tegen Palestijnse terreur op de Westelijke Jordaanoever. Het kamp is een bolwerk van Palestijnse extremisten. Volgens Israël waren 20 van de ongeveer 50 zelfmoordterroristen die zich de afgelopen 19 maanden hebben opgeblazen, uit Jenin afkomstig.

Volgens Palestijnse beschuldigingen heeft het Israëlische leger in het kamp een bloedbad aangericht, waarbij vele burgers zouden zijn gedood wier huizen werden beschoten of gebulldozerd. Israël zegt dat bij de zware gevechten ter plaatse behalve 23 eigen militairen ook enkele tientallen Palestijnen zijn gedood, maar dat zijn troepen zich hebben ingespannen burgers te sparen.

Israël gaf gisteren wel toestemming voor een bezoek van de buitenland-coördinator van de EU, Javier Solana, aan de Palestijnse leider Yasser Arafat, die in zijn hoofdkwartier door Israëlische troepen geïsoleerd wordt gehouden. Eerder deze maand werd zo'n bezoek nog afgewezen, maar dat werd gisteren door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres als een misverstand weggewuifd.

In Bethlehem gaat intussen het Israëlische beleg door van de Geboortekerk, waar 200 Palestijnen, onder wie 30 die door Israël worden gezocht, en 50 geestelijken al drie weken vastzitten. Onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen leverden gisteren niets op. De toestand in de kerk zou zeer nijpend zijn.