`Hard bewijs malversaties door Blatter'

Secretaris-generaal Zen-Ruffinen van de wereldvoetbalbond heeft gisteren aangekondigd dat hij 3 mei tijdens een zitting van het uitvoerend comité met harde bewijzen komt dat FIFA-voorzitter Blatter zich schuldig maakte aan bedrog en financiële malversaties.

Zen-Ruffinen zei vorige week in verschillende Zwitserse media dat hij Blatter niet meer kan vertrouwen en dat de topman in 1998 voor de FIFA-presidentsverkiezingen stemmen heeft gekocht. Blatter reageerde maandag geagiteerd en eiste dat Zen-Ruffinen zijn beschuldigingen zou intrekken. Anders zouden er sancties volgen, dreigde Blatter.

In een schriftelijke verklaring tegenover de media en de leden van het uitvoerend comité van de FIFA liet Zen-Ruffinen gisteren weten bewijsstukken voor zijn beschuldigingen in handen te hebben. Op 29 mei, twee dagen voor de opening van het wereldkampioenschap, zijn in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul de verkiezingen voor het nieuwe voorzitterschap van de FIFA.

Blatters tegenkandidaat is de Kameroener Hayatou, president van de Afrikaanse bond. Blatter en Hayatou treffen elkaar vandaag in Stockholm, waar een dag later een congres van de Europese bond wordt gehouden. UEFA-voorzitter Johansson zal die gelegenheid aangrijpen de Europese leden steun te vragen voor Hayatou. Blatter zei dat Hayatou ,,geen visie heeft'' en zijn ideeën overneemt.

Op zijn beurt reageerde Blatter in een brief aan de Europese leden van de FIFA op de verwijten en beschuldigingen. Hij spreekt van een ,,haat- en lastercampagne''. Johannsson verloor vier jaar geleden de verkiezingsstrijd met Blatter om het FIFA-voorzitterschap. In een circulaire aan de Europese bonden haalde de Zweedse bestuurder de Zwitserse bestuurder onderuit. ,,Johansson is vreselijk gemeen bezig'', meent Blatter.

De vertegenwoordigers van 23 Afrikaanse landen hebben begin deze week laten weten dat ze Blatter gaan steunen bij de verkiezingen. Volgens de landen die in vergadering in de Libische hoofdstad Tripoli bijeen waren, verdient de Zwitser de voorkeur omdat hij heel veel heeft betekend voor het Afrikaanse voetbal.

De Franse oud-international Platini heeft eerder laten weten dat hij zich ongeacht de uitslag van de verkiezingen eind juni zal terugtrekken als adviseur van Blatter. De Fransman is de verhalen over de FIFA-voorzitter beu. Hij heeft geen vertrouwen meer in Blatter.