Groot drugslab ontmanteld

De Amsterdamse politie heeft vorige week in het Friese Fochteloo een groot laboratorium voor het vervaardigen van chemische drugs ontmanteld. Het zou gaan om een van de grootste drugslaboratoria die ooit in Nederland zijn ontdekt. De politie heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Bij de inval hield de politie twee verdachten aan, een 44-jarige man uit Hilversum en een 35-jarige man uit Lelystad. De politie trof onder meer een bestelwagen aan met ongeveer 123 kilo zuivere amfetamine, genoeg voor 2,5 miljoen pillen met een straatwaarde van ruim 11 miljoen euro. Verder vond de politie ongeveer 80 liter BMK, de grondstof voor amfetamine, en ruim 25.000 liter andere vloeibare chemicaliën met een gezamenlijke waarde van circa 200.000 euro.

De Amsterdamse politie kreeg een tip dat het tweetal ergens in Friesland een loods voor amfetamineproductie had ingericht. Het spoor leidde naar een pand bij een boerderij in Fochteloo. Bij de inval probeerde de twee verdachten nog via de achterzijde van de loods te ontsnappen.

Volgens de politie was de loods compleet en professioneel ingericht tot drugslaboratorium. De ruimte van 40 bij 20 meter was onderverdeeld in segmenten voor de verschillende stadia van het productieproces.

Dertig politiemensen, drie milieuspecialisten en verschillende gespecialiseerde bedrijven en instanties zijn 30 uur bezig geweest met het ontmantelen van de installaties en het opruimen van de zeer gevaarlijke stoffen. Volgens specialisten bestond er explosiegevaar en dan was de schade voor het milieu niet te overzien geweest.

De politie sluit meer arrestaties niet uit.