Generaal b.d. uit scherpe kritiek op NIOD-rapport

Het rapport van het NIOD over Srebrenica is onvolledig, onzorgvuldig en speculatief. Dat zegt generaalmajoor b.d. Eric Warlicht vandaag in een interview in Vrij Nederland.

Warlicht was in augustus 1995 waarnemend bevelhebber van de landmacht, omdat bevelhebber Hans Couzy en dienst plaatsvervanger Ad van Baal met vakantie waren. In die functie speelde Warlicht een rol bij de voorbereiding van de debriefing van Dutchbat-militairen, die leidde tot de later veel bekritiseerde debriefingsrapportage. Het NIOD heeft bij zijn onderzoek Warlicht echter niet gehoord, noch gebruikgemaakt van het dagboek dat Warlicht in die periode bijhield.

Volgens het NIOD heeft de landmacht de debriefing naar zich toegetrokken en daarna een ,,welbewuste poging'' gedaan om informatie over Srebrenica achter te houden. Warlicht bestrijdt dit: ,,Als waarnemend bevelhebber was ik het er pertinent mee oneens dat de landmacht dat onderzoek zelf zou doen.''

In een reactie zegt NIOD-woordvoerder David Barnouw dat Warlicht niet gehoord is, ,,omdat we uit andere bronnen een goed beeld hadden van zijn functioneren''.