Duitse wethouder in Friesland

De gemeente Ferwerderadiel is de eerste gemeente in Nederland met een Duitse wethouder. Barbara Wijbenga-Kleinschmidt (45), geboren in Recklinghausen, heeft een Duits paspoort, maar woont al sinds 1978 in Friesland. Vier jaar geleden werd ze voor het eerst gekozen in de gemeenteraad voor Gemeente Belangen Ferwerderadiel (GBF).

Bij de afgelopen raadsverkiezingen werd ze herkozen. Maandag is ze beëdigd als één van de twee wethouders in de gemeente. Haar portefeuille is sport, recreatie, welzijn, jongeren- en ouderenbeleid. Volgens de Europese regels is het toegestaan dat een Duits staatsburger wethouder is in Nederland.Hoewel zij al 24 jaar in Nederland woont, heeft ze haar nationaliteit nooit laten veranderen. ,,En dat ben ik ook niet van plan'', aldus Wijbenga, die vrijwel accentloos Fries en Nederlands spreekt. ,,Ik heb nooit de noodzaak gevoeld om van nationaliteit te veranderen, en heb nooit een probleem gehad met mijn Duitse paspoort. Ik merk het alleen als ik mijn paspoort moet vernieuwen. Daarvoor moet ik naar Amsterdam. Ik voel me meer Fries dan Duits, maar in de eerste plaats ben ik gewoon een mens dat hier werkt en woont, en daar heeft geslacht, nationaliteit, kleur of achtergrond helemaal niks mee te maken.''

Wijbenga verhuisde in 1978 naar Friesland, nadat zij tijdens een vakantie een Friese man had ontmoet. Als laborante werkte zij aanvankelijk bij de bloedbank in Leeuwarden. De laatste zestien jaar was zij pr-medewerker bij Friesland Coberco Dairy Foods. Die baan zegt ze per 1 juni op.