Doves

Pas op als er in de Engelse muziekpers over een nieuwe sensatie à la Radiohead wordt gesproken, want de ophef is meestal van korte duur. De groep Doves uit Manchester zou het slachtoffer kunnen worden van overspannen verwachtingen, nu hun tweede album van bovengemiddelde kwaliteit blijkt te zijn.

Debuut Lost Souls was twee jaar geleden mooi maar somber. Op The Last Broadcast zijn de uit het one hit wonder Sub Sub afkomstige songschrijvers/vocalisten Jimi Goodwin, Jez en Andy Williams erin geslaagd om hun melancholie te verpakken in opwekkende muziek die afwisselend herinnert aan het orkestrale van Echo & The Bunnymen, het omfloerste van The Stone Roses en het magistrale van U2.

De groepsleden groeiden op tussen de housebeats van de Manchester-scene en dansclub The Hacienda. Die invloed is terug te horen in het gebruik van deels elektronische, deels live gespeelde dansritmes bij muziek die voor de rest vrij traditioneel aandoet. Sean O'Hagan van de High Llamas arrangeerde de orkestpartijen, die Doves' muziek een opzettelijk bombastisch en meeslepend karakter geven.

Veel van hun nummers zijn op maat gemaakt om voluit door grote groepen mensen meegezongen te worden. Vooral het breeduit galmende There Goes The Fear en het gospelachtige Satellites hebben refreinen die lonken naar de grote popfestivals.

Doves: The Last Broadcast (Heavenly/EMI)