Dexia Bank wipt twee bestuurders Labouchere

Dexia Bank Nederland, de fusiecombinatie van Bank Labouchere en Kempen & Co, heeft het mes gezet in zijn eigen raad van bestuur. De bank heeft inmiddels in het kader van bezuinigingen de top teruggebracht van zes naar vier man. De twee vertrekkende bestuurders zijn afkomstig van Labouchere.

Dat heeft een woordvoerster vanmorgen bevestigd. ,,De raad gaat met vier man verder, maar dat moet nog geformaliseerd worden. Er wordt nog met de twee heren gesproken.'' De twee bestuurders zijn Geert Dauwe en Bart van der Vlis. Per saldo blijft er nog één bestuurder over met Labouchere-achtergrond in de leiding van de bank. De andere drie zijn afkomstig van Kempen & Co.

Volgens de woordvoerster is de ingreep het gevolg van de eerder aangekondigde bezuinigingen. Begin deze maand maakte Dexia Bank Nederland (vermogensbeheer, advies) al bekend te snijden in het personeelsbestand. De aanhoudende malaise op de financiële markten is voor de bank reden om 350 tot 400 van de ongeveer 1.300 arbeidsplaatsen te schrappen. Deze reorganisatie treft vooral Labouchere-onderdelen.

De nettowinst van Dexia Bank Nederland, zo blijkt uit het vanmorgen verschenen jaarverslag, daalde over 2001 met 38 procent tot 116 miljoen euro. Ook de totale baten liepen terug, van 501 miljoen euro in 2000 tot 453 miljoen euro in 2001. De daling is volgens de woordvoerster het gevolg van ,,slechte marktomstandigheden''.

Dexia Bank is vorig jaar ontstaan nadat het Frans/Belgische financiële conglomeraat Dexia, Kempen & Co had overgenomen. De laatste is daarop samengevoegd met Bank Labouchere, die in 2000 al was ingelijfd door Dexia.