Congres VS: IRA traint rebellen Colombia

Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) maakt deel uit van een internationale terreurcoalitie die linkse rebellen van de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) opleidt. Dat zegt een commissie van het Amerikaanse Congres.

De Amerikaanse regering onderzoekt momenteel of financiële steun voor de drugsbestrijding, het zogenoemde Plan Colombia, uitgebreid moet worden met steun in de strijd met de FARC. De linkse guerrillabeweging en het Colombiaanse regeringsleger strijden al 38 jaar.

Volgens Washington is de FARC een terroristische organisatie. ,,Terrorisme brengt de Colombiaanse democratie in gevaar, en de rol van de IRA om dit geweld te laten voortduren is een directe bedreiging van Amerikaanse belangen'', aldus de voorzitter van de commissie.

Het Congres begon zijn onderzoek naar een mogelijke band tussen de FARC en de IRA nadat drie vermeende IRA-leden in augustus vorig jaar in Bogotá werden aangehouden. De Colombiaanse regering beschuldigt hen ervan FARC-rebellen te hebben onderwezen in het bouwen van semtex-bommen. Twee van de drie, James Monaghan en Martin McCauley, gaan door voor de belangrijkste bommenmakers van de IRA. De derde, Niall Connolly, is de `ambassadeur' op Cuba van de Noord-Ierse republikeinse partij Sinn Féin, de politieke spreekbuis van de IRA. De drie zitten nog steeds vast.

De leider van Sinn Féin, Gerry Adams, heeft gisteren verklaard niet te zullen verschijnen op een hoorzitting van het Congres waar de link tussen de IRA en de FARC-rebellen wordt besproken. Adams meent dat zijn aanwezigheid bij de hoorzitting, die deze week wordt gehouden, het proces tegen de drie vermeende IRA-leden in gevaar kan brengen.

Hij ontkende verder iedere betrokkenheid van zijn partij en de IRA met de FARC. Daarmee poogde Adams ook zijn lucratieve fondsenwerving in de VS veilig te stellen. Conservatieve Amerikanen van Ierse afkomst zijn de grootste donoren van Sinn Féin.

Adams heeft het Congres aangeboden om ,,de volgende keer'' dat hij in de VS is, langs te zullen komen. Volgens een woordvoerder van Sinn Féin is dat waarschijnlijk pas in de herfst.