Cervantes-prijs voor Alvaro Mutis

De Colombiaanse schrijver en dichter Alvaro Mutis (79) heeft gisteren de Cervantes-prijs voor Spaanstalige literatuur gekregen. Hij kreeg de prijs in het universiteitsgebouw van Alcalá de Henares uit handen van de Spaanse koning Juan Carlos. Mutis wordt beschouwd als een van de meest fantasievolle schijvers van Latijns Amerika. Hij is vooral bekend om zijn romanfiguur Maqroll el Gaviero, een reizende zeeman met belangstelling voor literatuur. Zijn reizen van de ene exotische haven naar de andere vormen een sage waaraan Mutis zeven van zijn romans heeft gewijd. De koning prees de schrijver als ,,een humanist die altijd bereid is het op te nemen voor de waardigheid en de vrijheid van de mens''.

De Cervantesprijs, waaraan een bedrag van 90.000 euro is verbonden, wordt beschouwd als de hoogste literaire onderscheiding van de Spaanssprekende wereld. De winnaar wordt in december bekendgemaakt, de prijsuitreiking is op de sterfdag van de schepper van de beroemde ridder Don Quijote. Cervantes overleed op 23 april 1616.