Bericht uit Spanje: Sinterklaas bestaat!

Zelden zal iemand zo snel gelijk hebben gekregen. Joop Janssen van bouwbedrijf Heijmans verbaasde zich bij het bod van het Spaanse Dragados op HBG erover dat het Nederlandse bedrijf zich geen zorgen maakte over cultuurverschillen. Juist die verschillen zouden volgens HBG een succesvolle overname door Heijmans in de weg staan. ,,Ik geloof wel in Sinterklaas, maar ik geloof niet dat het cultuurverschil met Spanje minder groot is dan dat met ons.''

Twee maanden later is het hommeles. Op de dag dat de overname van HBG formeel een feit was, slaagde Dragados' Spaanse concurrent ACS erin om een strategisch belang in Dragados over te nemen. Verrassend? Ach, KPN en Endemol hadden HBG leuk kunnen vertellen dat overeenstemming met de top van een Spaans bedrijf nog niet wil zeggen dat de zaak rond is. Bij de overname van KPN door Telefónica lagen plotseling de commissarissen dwars, bij Endemol ruimde de topman van het telecombedrijf vlak na het definitieve bod het veld.

In het Spaanse bedrijfsleven zijn stalen zenuwen verplicht. HBG-topman Reigersman nam zitting in het bestuur van Dragados op de dag dat bestuursvoorzitter Foncillas vertrok. Het gevolg van een vijandig overnamebod van concurrent ACS.

Maar is Spanje wel zo verschillend van Nederland? Welnee. Het lijkt er sterk op dat Dragados het grote HBG heeft gekocht in een poging verschoond te blijven van de avances van concurrent ACS. Die had zich immers al eerder gemeld aan de Madrileense poorten. En had HBG niet belager Boskalis van zich afgeschud door de baggerpoot te fuseren met Ballast Nedam?

Vanochtend blijkt het Nederlandse baggergevecht een nieuwe impuls te krijgen. HBG-partner Ballast Nedam eist nu de gezamenlijke baggeractiviteiten volledig voor zich op omdat HBG in vreemde handen is gevallen. Contract is contract. Maar – vanzelfsprekend in deze soap – betwist HBG deze uitleg.

De positie van Reigersman kan precair worden. Wat te denken van het scenario dat men in Spanje verwacht? Dragados heeft zelf nauwelijks baggeractiviteiten dus van fusievoordelen is geen sprake. ACS kan deze baggerpoot mooi aan Ballast verkopen om het verworven belang in Dragados te kunnen financieren. Reigersman – in Spanje verantwoordelijk voor baggeren – is daar als HBG'er natuurlijk tegen. Maar als bestuurslid van een ACS-dochter valt hier weinig tegenin te brengen. Een splitsing van HBG betekent noodzakelijkerwijs een tweedeling van Reigersman. Als dat mogelijk is heeft Janssen van Heijmans gelijk: dan bestaat Sinterklaas ook.