Barcelona krijgt les in modern voetbal

Na negentien jaar heeft Real Madrid gisteravond weer een voetbalwedstrijd gewonnen in het stadion van aartsrivaal FC Barcelona. In Nou Camp legde Real Madrid met een 2-0 zege de basis voor een finaleplaats in de Champions League. Zidane en McManaman scoorden in de tweede helft ieder met een prachtige boogbal.

Door de ruime overwinning van Real lijkt de thuiswedstrijd in Madrid een formaliteit. Barcelona moet volgende week minimaal drie keer scoren in Estadio Santiago Bernabéu. De andere halve finale in de Champions League gaat tussen Bayer Leverkusen en Manchester United die vanavond op Old Trafford hun eerste duel spelen. De finale wordt op 15 mei in Glasgow gehouden.

Op de dag dat Catalonië de beschermheilige San Jordi eerde, viel de regionale voetbaltrots van zijn voetstuk. Naarmate Real het spel ging dicteren, werd het stiller en stiller in het reusachtige stadion dat plaats bood aan bijna honderdduizend toeschouwers. Na het eindsignaal kregen de thuisspelers een striemend fluitconcert te horen.

Barcelona bezet in de nationale competitie de vijfde plaats, met een straatlengte achterstand op Real dat tweede staat. In de Champions League wilde de Nederlands getinte thuisploeg zich revancheren tegen de achtvoudige winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen. Barcelona won de belangrijkste beker voor clubteams alleen in 1992.

Vooral in de tweede helft werd Barcelona van het veld gespeeld door Real, dat les in modern voetbal gaf. Tegenover de onvoorspel- bare combinaties van de Madrilenen oogde het spel van Barcelona plichtmatig. Alleen de Argentijn Saviola, de Nederlander Kluivert en de Spanjaard Luís Enrique (de Braziliaan Rivaldo was geblesseerd) konden zich in technisch opzicht meten met hun tegenstanders. Spits Kluivert kreeg in de beginfase na een subtiele passeerbeweging een grote doelkans. Hij schoot de bal tegen de voeten van doelman Cesar van Real op.

Luís Enrique, een jaar of vijf geleden notabene overgenomen van Real, vormde als aanvallende middenvelder het voornaamste gevaar aan de zijde van Barcelona. Hij maakte enkele zware overtredingen en was twee keer dichtbij een doelpunt. Voor rust kopte hij de bal keihard en buiten bereik van doelman Cesar tegen de lat. Halverwege de tweede helft kopte Luís Enrique de bal bij een 1-0 achterstand rakelings voorlangs. Drie minuten voor het eindsignaal schoot de Braziliaanse invaller Geovanni de bal met effect tegen de lat.

Veel meer kansen op een tegentreffer had Barcelona niet gecreëerd. De Nederlandse linksbuiten Overmars, die een dubbele dekking kreeg, onderscheidde zich met knappe passeerbewegingen, maar zijn voorzetten waren weer niet op maat. Aanvaller Kluivert viel na een sterk begin ver terug en onderscheidde zich met wanhopige armgebaren. Middenvelder Cocu beperkte zich tot risicoloze breedtepasses. Centrale verdediger Frank de Boer bleek in de tweede helft lang niet opgewassen tegen de snelle tegenaanvallen van de opponent.

Vleugelverdediger Reiziger, de vijfde Nederlander in het rood-blauwe shirt van Barcelona, werd na het openingsdoelpunt van Real opgeofferd voor de aanvallend ingestelde Geovanni.

Barcelona kwam tien minuten na de pauze op achterstand. Raúl plaatste de bal met veel gevoel in de diepte, waar uitblinker Zidane al sprintend alleen voor doelman Bonano verscheen. De Franse sterspeler krulde de bal, die licht werd getoucheerd door Cocu, met veel effect over de Argentijnse keeper van het Catalaanse doel.

In het resterende half uur kreeg Barcelona, tot ontzetting van de achterban, voetballes van Real. De Spaanse aanvaller Guti verzuimde de score uit te breiden na een afgemeten voorzet van de Braziliaan Roberto Carlos. Nadat Guti weer een grote kans had verprutst, werd hij vervangen door McManaman. De Engelse international bekroonde zijn korte invalbeurt in de laatste minuut met een fraaie stiftbal over Bonano. Het honderdjarige Real kan zich opmaken voor de derde finale in vier jaar.