Ballast wil baggerdeel HBG kopen

Ballast Nedam wil dat HBG uit het gezamenlijk baggerbedrijf stapt dat beide bouwconcerns vorig jaar hebben opgericht. Ballast wil af van de onzekerheid rond HBG-moederbedrijf Dragados.

HBG, eigenaar van tweederde van het baggerbedrijf, weigert Ballast Nedam zijn belang te verkopen. Volgens analisten is het baggerbedrijf in totaal 600 miljoen euro waard.

,,We móeten het baggerbedrijf van HBG echter wel overnemen'', zegt een Ballast-woordvoerder. ,,Gezien de ontwikkelingen rondom HBG wordt het voor ons te riskant af te wachten.'' HBG is vorige week officieel overgenomen door het Spaanse bouwconcern Dragados. Direct daarop werd onverwacht een controlerend belang in Dragados genomen door de concurrerende Spaanse bouwer ACS.

,,Bij Dragados hadden we al geen zekerheid dat baggeren een prioriteit was'', zegt een woordvoerder van Ballast, ,,maar bij ACS zijn we daar helemaal niet van overtuigd.'' Ballast Nedam wil gebruik maken van een eerder met HBG afgesproken clausule dat bij een wijziging van de structuur van een van beide bedrijven de andere partij het recht heeft het baggerbedrijf over te nemen.

HBG ontkent dat deze clausule in dit geval opgaat, omdat er volgens de HBG-woordvoerder ,,geen negatieve invloed uitgaat van de overname van HBG door Dragados op de positie van het baggerbedrijf. Daarmee is de claim van Ballast onterecht.'' HBG verwacht een nieuw juridisch geschil met Ballast Nedam over het baggerbedrijf.

Het winstgevende Ballast HAM Dredging, dat 2.200 werknemers heeft, werd vorig jaar na een bewogen overnamegevecht gevormd. De concurrerende baggeraar Boskalis deed een aantal vijandige pogingen HBG's baggerdivisie over te nemen. Uiteindelijk sloot ook bouwconcern Heijmans zich aan bij de strijd om een mogelijke opdeling van HBG. De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof gaf vorig jaar november HBG en Ballast toestemming een gezamenlijk baggerbedrijf op te zetten. Wel werd het HBG-bestuur bij die gelegenheid veroordeeld wegens het voeren van `wanbeleid'.

De centrale ondernemingsraad (COR) van HBG maakt zich ,,ernstige zorgen'' over de recente ontwikkelingen, zegt voorzitter H. Fictoor. De ondernemingsraad vergadert morgen met de raad van bestuur van HBG. ,,Ons was eerder toegezegd dat baggeren onverkort deel van het concern zou blijven uitmaken.''

De Spaanse mededingingsautoriteiten hebben zich inmiddels gebogen over de overname van het belang van 23,5 procent van Dragados door ACS.