Aidspatiënte openbaart namen van partners

De naderende dood van een 20-jarige aidspatiënte in West-Kenia heeft voor paniek gezorgd in haar dorp. Beatrice Akolo wil dat haar oma na haar dood de namen van de twintig mannen onthult met wie ze naar bed is geweest. Op die manier hoopt ze mensen met wisselende partners te waarschuwen voor de risico's van onveilige seks.

Beatrice wil dat de namen worden voorgelezen op haar begrafenis. Dat heeft in het district Kakamega, op 500 kilometer van de hoofdstad Nairobi, voor grote onrust onder de plaatselijke bevolking gezorgd. Honderden mannen hebben de hut van de grootmoeder al bezocht om uit te vinden of hun naam op de lijst staat. Vrouwen zijn bang dat hun man door met Beatrice te vrijen met het aidsvirus is besmet. Sommige dorpelingen hebben geprotesteerd tegen het openbaarmaken van de namen. Maar de grootmoeder heeft al laten weten dat ze de laatste wil van haar kleindochter respecteert.

De meeste Kenianen weten wel van het bestaan van aids. Maar erover praten of toegeven dat iemand in de familie de ziekte heeft, is nog altijd taboe. Meestal wordt `overleden na een korte ziekte' als doodsoorzaak vermeld.

Volgens de Keniaanse regering sterven er elke dag 700 Kenianen aan aids. Toch is de actie van Beatrice Akolo niet in de smaak gevallen bij aidsactivisten. Patrick Orege van de Nationale Aids Controle Organisatie (NACO) noemt haar campagne ,,onethisch''. Hij vindt dat namen alleen met instemming van de betrokkenen mogen worden vrijgegeven.

Bij een recente peiling van het Keniaanse Media Instituut zei 91 procent van de 3.000 ondervraagden ,,al gehoord te hebben van de ziekte''. Maar twaalf procent zei ook het seksueel gedrag niet te hebben aangepast. Bij een andere peiling verklaarde 55 procent dat condoomgebruik ,,immoreel gedrag'' aanmoedigt.

Vorig jaar stierven ruim drie miljoen mensen door aids, van wie 2,3 miljoen in Afrika. Naar schatting 3,4 miljoen Afrikanen raakten vorig jaar met het aidsvirus besmet. Daarmee kwam het totaal aantal besmette Afrikanen op 28,1 miljoen. In zuidelijk Afrika is bijna eenderde van de volwassen bevolking besmet. De meeste besmette Afrikanen hebben er geen weet van dat ze zijn besmet. Weten ze het wel, dan houden ze het meestal geheim.