AEX-index blijft achter bij Europa

Zwakte in de financiële sector zorgde vanmorgen op het Damrak voor koersverliezen, waar de meeste andere Europese beurzen juist een bescheiden winst wisten te boeken.

Van de 25 hoofdfondsen in de AEX zaten er acht in de plus. De grootste stijger was automatiseerder CMG, met een winst van 1,6 procent. Grootste verliezer was mediaconcern VNU, dat 3 procent lager noteerde.

In zijn algemeenheid waren de winnaars fondsen die in voorgaande dagen behoorlijke veren hadden gelaten, terwijl de verliezers juist winsten hadden geboekt.

Belangrijkste verliezers waren de financiële fondsen. ABN Amro moest 0,4 procent naar beneden, ING 0,8 procent, Fortis 0,7 procent en Aegon 1,2 procent. Samen zijn de financials goed voor meer dan een derde van het totale gewicht van de AEX, dus de gezamenlijke verliezen drukten zwaar op de index. De AEX verloor 0,5 procent op 523,67 punten.

Opmerkelijk was het koersverlies (min 2,3 procent) van TPG. Het postconcern presenteerde voorbeurs kwartaalcijfers die conform de verwachtingen waren. Het bedrijf handhaafde ook de verwachting dat de winst over dit jaar 5 tot 10 procent hoger uitkomt. Ballast Nedam noteerde op de lokale markt 1,3 procent lager. Het concern wil een bod uitbrengen op de aandelen van HBG in de gezamenlijke baggeronderneming.

De belangrijkste effectenbeurzen in Europa slaagden er vanmorgen in om de lagere openingen om te buigen in bescheiden plusjes. De Europese handel stond vanaf de opening in het teken van de lagere indices waarmee gisteravond Wall Street sloot. Het Dow-Jonesgemiddelde daalde daar met 0,5 procent. Toch vonden de beurzen van Londen (plus 0,3 procent), Parijs (0,1 procent) en Frankfurt (0,1 procent) in de loop van de ochtend de weg naar boven. In de rest van Europa werden de kwartaalcijfers van het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB gewaardeerd. Het aandeel steeg 4,5 procent.

De effectenbeurs in Tokio moest vanmorgen terrein prijsgeven. De Nikkei-index daalde 64 punten (0,5 procent) tot 11.672,88. Beleggers waren in afwachting van de publicatie van kwartaalcijfers van Sony, Hitachi en NEC.

In Hongkong steeg de Hang-Sengindex 0,45 procent. De beursindex in Zuid-Korea sloot 1,1 procent lager. De Australische aandelenkoersen zakten 0,8 procent.