ABP uit NIB Capital

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, trekt zich grotendeels terug uit zakenbank NIB Capital. Het pensioenfonds neemt ,,op termijn'' circa 24 miljard aan beleggingen terug uit de zakenbank. De topman van de bank is afgetreden en wordt opgevolgd door commissaris M. Enthoven.

ABP, waarvan circa een kwart van de Nederlandse huishoudens afhankelijk is als (ex-)werknemer of gepensioneerde, kocht drie jaar geleden met PGGM voor 1,9 miljard euro de toenmalige Nationale Investeringsbank. PGGM is met bijna 1 miljoen verzekerden in de zorg- en welzijnssector het tweede pensioenfonds van Nederland.

De pensioenfondsen hoopten met de overname een concurrent van de grootste Nederlandse banken op te bouwen, gesteund door de miljardenvermogens van de pensioenfondsen.

Door ,,veranderende marktomstandigheden'' worden die ambities bijgesteld. Het vermogensbeheer bij NIB Capital verdwijnt nagenoeg.

zakenbank: pagina 17