Zes Serviërs verklaren zich bereid tot gang naar Den Haag

Zes van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs hebben vóór het aflopen van een regeringsultimatum laten weten zich over te geven aan het Joegoslavië-tribunaal. Van één van de zes is de identiteit niet bekend.

De Joegoslavische regering riep vorige week alle 23 Serviërs die voorkomen op de lijst van verdachten van het Joegoslavië-tribunaal op zich binnen drie dagen te melden. Als ze dat niet zouden doen, zou Belgrado een procedure op gang brengen om hen te arresteren en uit te leveren.

Vorige week reageerde slechts één van de 23 gezochten: Dragoljub Ojdanic, ex-legerleider en ex-minister van Defensie, liet weten zich op korte termijn over te geven. De Joegoslavische regering verlengde zaterdag het ultimatum tot gistermiddag om twee uur en verlengde het gisteren nog eens, tot vannacht om middernacht.

Op de valreep lieten gisteren vier Serviërs op de lijst weten zich over te geven. De eerste van hen was Milan Martic, de enige Kroatische Serviër op de lijst. De vroegere politiecommandant van Knin en latere leider van de Kroatische Serviërs wordt door het Joegoslavië-tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden wegens de raketaanvallen op Zagreb waartoe hij in mei 1995 opdracht zou hebben gegeven. Bij die aanvallen vielen zeven doden. Martic liet via zijn advocate weten dat hij ,,bereid is naar Den Haag te gaan om mijn onschuld en die van mijn landgenoten te bewijzen''. De advocate zei dat Martic ,,over tien tot vijftien dagen'' naar Nederland gaat.

Na Martic meldden zich gisteren nog drie verdachten: Vladimir Kovacevic, voormalig officier van het Joegoslavische Volksleger, die in staat van beschuldiging is gesteld wegens de bombardementen op de Kroatische havenstad Dubrovnik tijdens de Kroatische oorlog van 1991; de vroegere Joegoslavische vice-premier Nikola Šainovic, die in 1999 samen met de toenmalige president Miloševic (en generaal Ojdanic) in staat van beschuldiging is gesteld wegens oorlogsmisdaden in Kosovo; en Mile Mrkšic, een van de zogenoemde `Drie van Vukovar', het drietal Joegoslavische officieren dat in november 1991 de leiding had bij de massamoord op meer dan tweehonderd patiënten uit het ziekenhuis van Vukovar. Ojdanic meldde zich gisteren ook nog eens. Op de radio zei hij in Den Haag ,,de waardigheid van het Servische volk en van het leger'' te gaan verdedigen. ,,Ik voel me niet schuldig'', zei hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Svilanovic meldde vandaag dat zes Serviërs zich vrijwillig melden. Wie de zesde is, zei hij niet; hij zei wel dat de twee belangrijkste verdachten, Radovan Karadzic en Ratko Mladic, zich niet overgeven.