Winst Akzo Nobel stijgt dankzij farma

Het farma- en chemieconcern Akzo Nobel lijkt de economische groeivertraging goed te overleven. Het eerste kwartaal was beter dan verwacht en Akzo denkt 2002 met een recordwinst af te sluiten.

De winst werd opnieuw gedragen door de farmaceutische activiteiten, ondanks problemen voor de sterk groeiende divisie die in het eerste kwartaal ruim de helft van de winst voor zijn rekening nam. In de Verenigde Staten moest de introductie van het antidepressivium Ariza onlangs worden uitgesteld omdat er aanvullende vragen kwamen van de Amerikaanse toezichthouder FDA. De lancering van Xyvion, een middel tegen botontkalking, heeft enkele jaren vertraging opgelopen in de VS door de FDA. Akzo Nobel verwacht dat er goede kansen zijn dat deze medicijnen alsnog goedkeuring zullen krijgen, maar voorlopig staan de middelen, die samen 1 miljard euro in omzet moeten gaan genereren, in de wachtkamer.

Desondanks blijft de farmadivisie de drijfveer van de winst bij Akzo. De groepwinst steeg met 9 procent in het eerste kwartaal naar 234 miljoen euro, hoger dan de 220 miljoen die analisten hadden verwacht. De omzet kwam uit op 3,49 miljard euro, een stijging met 4 procent.

De winst voor rentebetalingen en belastingen kwam uit op 385 miljoen euro vergeleken met 371 miljoen in het eerste kwartaal van 2001. Daarvan werd 210 miljoen gegenereerd door farma, een stijging van 10 procent, 102 miljoen door de divisie chemie, een stijging van 3 procent en de verven bleven steken op 87 miljoen euro. Financieel directeur F. Fröhlich zei vanmorgen dat het eerste kwartaal altijd een zwakke periode is voor deze divisie die in het tweede en derde kwartaal een beter resultaat zal laten zien.

De resultaten hadden nog hoger kunnen zijn als de divisies niet 20 miljoen extra aan pensioenpremies kwijt waren geweest. De premies waren de afgelopen jaren gedaald, maar de slechte beleggingsresultaten zullen dit jaar tot een stijging leiden van 80 miljoen, in elk kwartaal 20 miljoen, zo zei Fröhlich vanmorgen.

De bestuurder verwacht dat Akzo zal voldoen aan de winstverwachting voor 2002. De winst moet dit jaar uitkomen boven de recordwinst van 946 miljoen uit het jaar 2000. Akzo gaat er daarbij wel vanuit dat de economische groei in de tweede helft van het jaar zal aantrekken. Reorganisaties bij chemie en verven moeten tot een reductie van 3.500 arbeidsplaatsen leiden. Fröhlich zei dat 1.000 plaatsen zijn geschrapt en dat de overige 2.500 in de komende twee jaar zullen verdwijnen.