`Wij zijn keurige, nette meiden'

Ruzie in de Lijst Pim Fortuyn. Een medewerker op het partijkantoor zou zich hebben opgedrongen aan twee vrijwilligsters. Alle betrokkenen zijn kandidaat-Kamerleden.

Om twee uur 's nachts gaat bij kandidaat-Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn, Antonia Viljac, de telefoon. ,,Hallo met Hans. Er gaat dit weekend een ongeluk gebeuren. Ik heb het geregeld. Het is goed met je flapdrol'', hoort ze. Het is haar collega op het hoofdkantoor, nummer 16 op de kandidatenlijst, Hans Smolders. Viljac stuurt een sms-je terug: Is dit een bedreiging?

De volgende dag op kantoor ontkent Smolders. ,,Hij liet haar sms-je zien en beschuldigde haar van `lastig gedrag''', zegt een collega. ,,Maar ik had op Antonia's mobiele telefoon ook gezien dat ze om twee uur 's nachts was gebeld.''

Antonia Viljac (28), een in Nederland geboren Kroatische, doet in juni haar artsexamen. Ze raakte vorig jaar zo onder de indruk van de ideeën van Pim Fortuyn dat ze samen met haar vriendin, Miss Nederland 2001 Irena Pantelic (20), solliciteert op het hoofdkantoor. De organisatie van Miss Nederland verbood Pantelic haar titel te gebruiken voor de promotie van Fortuyn, dus werkte ze achter de schermen. Ze deed de post en ander administratief werk. ,,Ik sloeg opdrachten voor Miss Nederland – linten knippen, op beurzen staan – af om dit te kunnen doen. Als ik had moeten kiezen tussen LPF en Miss Nederland, had ik voor Fortuyn gekozen.''

Viljac en Pantelic werden aangenomen door Hans Smolders, kantoormedewerker en voormalig ijshockeyer van de Tilburg Trappers. Maar Viljac vond hem al snel opdringerig. ,,Hij was me aan het versieren en belde me drie keer op een avond. Hij zei: `Ik zet jou en Irena op de kandidatenlijst'.'' Dat gebeurde, Viljac kreeg plaats 33, Pantelic 35. Na een suggestie om eens te gaan stappen, viel Viljac tegen hem uit. ,,Vanaf dat moment stelde hij zich vijandiger op. Hij begon mijn telefoongesprekken op kantoor op te nemen en dreigde ermee naar de politie te gaan.''

Na het dreigtelefoontje van 26 maart dook Viljac het weekend onder bij haar moeder. Op Eerste Paasdag werd de lijst door het bestuur aangepast. Hoofdinspecteur Martin Kievits, nummer 7, werd verwijderd omdat hij in opspraak was geraakt na een beschuldiging van mishandeling. Nummer 20 Carien Stephan vertrok wegens persoonlijke omstandigheden. Een kantoormedewerker die die dag meehielp, herinnert zich: ,,Toen zei Hans: `Dan kunnen we Antonia meteen van de lijst halen'. Ik zei: `Maak het nou. Een Kamerlidmaatschap is geen uitnodiging voor een feestje.' Hij liep naar bestuurslid Peter Langendam en regelde het. Pantelic ging naar een onverkiesbare plaats.''

De meisjes werden niet op de hoogte gesteld van de verandering. De kantoormedewerker: ,,Smolders zei: `Als ik dat doe, wil Miss Nederland ook gelijk van de lijst'.'' Bestuurslid Langendam zegt nu over de lijstingreep: ,,We moesten die lijst wat resettlen en reshuffelen. Ik had betere kandidaten, laten we het daarop houden.'' Smolders weerspreekt de beschuldigingen: ,,Het is een raar verhaal.''

Op 3 april schreven Pantelic en Viljac een verontwaardigde brief aan het bestuur, waarin zij zich beklaagden over de `avances' en de `stijlloze' degradatie op de lijst. Het bestuur reageert niet, maar vraagt Smolders wel twee weken thuis te blijven. Als die 8 april weer op kantoor verschijnt, wordt hij door collega's aangesproken.

De brief lekte uit, maar de vrijwilligsters ontkenden die te hebben geschreven. ,,Ik zat met m'n Miss Nederland-titel'', is Pantelic ' verklaring nu voor haar eerdere ontkenning. Toen een reactie op hun telefoontjes tot gisteren uitbleef, besloten de vrouwen hun verhaal te doen. Viljac: ,,Het is een erekwestie geworden.'' Pantelic : ,,We zijn keurige, nette meiden.''

Volgens woordvoerder Mat Herben van de Lijst Pim Fortuyn is er iets mis gegaan bij de communicatie: ,,Ze hadden geen interesse in een zetel. Iemand die lager stond had dat wel. Wij zeiden: dan wissel je toch gewoon met Antonia. Dat hadden we haar alleen even moeten zeggen.''