Wethouder in arrest

De politie heeft gisterochtend de 56-jarige Bredase wethouder van Onderwijs en Milieu Joop de Werd (VVD) aangehouden op verdenking van mishandeling. Drie politieagenten en vier rechtbankmedewerkers verrichten naast de aanhouding tevens een huiszoeking. Het openbaar ministerie en de advocaat van de wethouder hebben dit bevestigd.

Volgens de advocaat van De Werd, T. van der Dussen, moeten de verschillende aangiftes van mishandeling vooral in de privé-sfeer worden gezocht. Het OM wilde niet ingaan op de inhoud van de aangiften en de reden van de huiszoeking. De arrestatie van de wethouder valt vlak voor de installatie van het nieuwe college waar De Werd opnieuw deel van zou uitmaken. Tijdens een crisisberaad gisteravond besloot de Bredase VVD-fractie De Werd terug te trekken als kandidaat.

VVD-lijsttrekker en wethouder mevrouw L. van Beusekom liet weten dat De Werd in zijn publieke functie ,,niet meer geloofwaardig is'' en dat de VVD hem niet meer zal voordragen als wethouder, omdat ,,zijn positie is aangetast''. De fractie vergadert vanavond over een nieuwe kandidaat.

Advocaat Van der Dussen: ,,Iedereen kan worden aangehouden, maar dan is er slechts sprake van een vermoeden van schuld. Dat de VVD dezelfde dag nog besluit mijn cliënt te laten sneuvelen, is uitermate voorbarig. Blijkbaar worden er in de politiek andere normen gehanteerd.''

Of de aanklachten bewust juist net voor de installatie van de wethouder zijn ingediend, is volgens Van der Dussen `speculatief'. ,,De timing is wel beroerd. Voor de politieke carrière van mijn cliënt is dit verschrikkelijk, vooral nu hij het zo goed deed en erg veel voorkeurstemmen had gehaald.''

Van der Dussen heeft het OM gevraagd prudent om te gaan met het onderzoek vanwege de publieke functie van zijn cliënt.