Slaande ruzie in Lijst Fortuyn

Het bestuur van de Lijst Pim Fortuyn heeft twee kandidaat-Kamerleden de toegang tot het partijkantoor ontzegd. In de partij is slaande ruzie ontstaan na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Nummer zestien op de kandidatenlijst, Hans Smolders, en nummer dertien, Cor Eberhard, mogen tot 15 mei niet meer op het Rotterdamse hoofdkantoor komen. Zij behouden wel hun plaats op de lijst en komen – als de opiniepeilingen uitkomen – na 15 mei beiden in de Tweede Kamer.

Aanleiding is een vertrouwelijke brief die Irena Pantelic (Miss Nederland 2001 en nummer 44 van de Lijst Pim Fortuyn) en Antonia Viljac aan het bestuur van de partij stuurden. Daarin beschuldigen de twee Smolders, die de dagelijkse leiding over het kantoor had, van `seksistische avances'. Toen ze niet ingingen op zijn toenadering, zou Smolders Viljac van de kandidatenlijst hebben gehaald en Pantelic een onverkiesbare plaats hebben toebedeeld.

Smolders weerspreekt de beschuldiging (,,een raar verhaal''), maar erkent dat hij niet op kantoor mag komen. Hij zegt nog wel incidenteel chauffeur te zijn van partijleider Fortuyn.

De twee vrouwen, die als vrijwilligers op het partijkantoor werkten, bevestigen dat zij de brief hebben geschreven. Antonia Viljac beschuldigt Smolders bovendien van een dreigement. ,,Hij belde mij op 26 maart om twee uur 's nachts en zei met zijn Tilburgse tongval: `Er gaat dit weekend een ongeluk gebeuren. Ik heb het geregeld. Het is goed met je, flapdrol'. Er is mij dat weekend niets overkomen, ik ben alleen van de lijst gehaald.''

Smolders veranderde de lijst op eerste paasdag met instemming van bestuurslid Peter Langendam. Functionarissen uit de partijtop, die anoniem willen blijven, zijn getuige geweest van de ingreep. Politieman Kievits, die vorige maand in opspraak raakte wegens mishandeling van een dorpsgenoot, werd bij die gelegenheid van de lijst verwijderd. Een kantoormedewerker: ,,Toen hoorde ik Smolders zeggen: `Dan kunnen we Antonia ook meteen van de lijst halen'. Ik zei: Maak het nou, een Kamerlidmaatschap is geen uitnodiging voor een feestje'.'' Dat leidde tot onenigheid en de partijleiding verzocht Smolders twee weken weg te blijven van het hoofdkantoor. Toen Smolders een dag later weer verscheen, ontstond een handgemeen met Eberhard, die zich achter Pantelic en Viljac opstelde. De vier zijn sindsdien niet meer op het hoofdkwartier verschenen. Bestuurslid Langendam zegt dat hij de lijst wat moest `resettlen en reshuffelen'. ,,Ik had betere kandidaten, laten we het daar op houden.'' Partijwoordvoerder M. Herben noemt de beschuldigingen ,,totale onzin''.

nette meiden: pagina 2

    • Jutta Chorus