Platini stopt als adviseur van Blatter

Oud-stervoetballer Michael Platini trekt zich terug als speciale adviseur van FIFA-voorzitter Joseph Blatter. Hij heeft geen vertrouwen meer in de Zwitser, die wordt beschuldigd van financiële malversaties.

Platini trekt zich pas eind juni uit de FIFA terug, wanneer zijn termijn erop zit, ongeacht de uitslag van de verkiezing van het nieuwe FIFA-bestuur op 29 mei, aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea. De ex-aanvoerder van de Franse ploeg die in 1984 Europees kampioen werd, is de verhalen rond Blatter meer dan beu. ,,Hij is gedesillusioneerd'', zei een woordvoerder van de FIFA over Platini.

Zelf hult de voormalige middenvelder zich in stilzwijgen. Behalve adviseur is hij ook lid van FIFA's Football Committee. Platini is nadrukkelijk in beeld voor een functie in het uitvoerend comité van zowel de FIFA als de UEFA, de Europese voetbalbond. Donderdag is daarover een congres in Stockholm.

Een zetel in de UEFA is het meest concreet. Platini is naar voren geschoven om de Franse bondsvoorzitter Claude Simonet in het comité op te volgen. ,Als ik door de UEFA word gekozen, trek ik me volledig terug uit de FIFA.'' Daarbij heeft Platini de steun van UEFA's voorzitter Lennart Johansson. De Zweed is een van de grootste vijanden van Blatter.

In Zürich had Blatter gisteren een onderhoud met secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen van de FIFA. Die had Blatter eind vorige week hard aangepakt in de media. Jarenlang waren ze elkaars beste vrienden, maar nu staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Zen-Ruffinen zei dat hij enkele geheimen kent die het financiële schandaal rond Blatter kunnen ontrafelen. Zen-Ruffinen zegt die uit loyaliteit nog niet openbaar te hebben gemaakt. Bovendien is het schandaal volgens hem groter dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Blatter toonde zich ontdaan en verrast. ,,Omdat ik vier jaar lang bevriend met hem was en zeer goed heb samengewerkt. Nu, zo vlak voor de verkiezingen, vertelt hij dit.'' Blatter heeft Zen-Ruffinen een dag de tijd gegeven schriftelijke bewijzen te leveren voor de beschuldigingen.

De dans om de presidentszetel van de FIFA gaat tussen Blatter en de uit Kameroen afkomstige Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse confederatie (CAF). In die strijd kreeg de Zwitser gisteren een enorme steun in de rug. De vertegenwoordigers van 23 Afrikaanse landen, in vergadering bijeen in Tripoli, zijn het er over eens geworden dat hij de voorkeur verdient omdat hij tot dusver veel heeft betekend voor de ontwikkeling van het voetbal in Afrika.

Als zij inderdaad kiezen voor Blatter is dat een forse aderlating voor Hayatou. Hij zou 23 van de 51 `zekere' stemmen van de CAF kwijtraken. Het congres in Tripoli was een initiatief van de voorzitter van de Libische voetbalbond Saadi Gaddafi, de zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi. Vooral de kleinere Afrikaanse voetballanden verschenen. Hun onverwachte steun voor Blatter komt twee dagen na de herverkiezing in Miami van Jack Warner als voorzitter van de Concacaf, de bond die veertig landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied verenigt. Warner, ook niet van geheel onbesproken gedrag, is een goede vriend van Blatter.