Olieprijs stijgt bij vertrek `havik'

De olieprijs steeg gisteren met 1,5 procent in reactie op het bericht dat de Venezolaanse secretaris-generaal van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), Ali Rodríguez, het kartel verlaat en terugkeert naar Venezuela. Op verzoek van president Hugo Chávez zal hij de leiding op zich nemen van het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA). Vanmorgen was de olieprijs stabiel.

Rodríguez had er pas zestien maanden van zijn driejarige termijn opzitten. De keus om terug te keren was niet makkelijk, maar na zware druk van Chávez ging hij door de knieën en accepteerde de benoeming bij PDVSA. ,,De keuze was niet makkelijk, want mijn werk om OPEC te reorganiseren was nog niet klaar'', zo zei Rodríguez in een vraaggesprek met het Amerikaanse persbureau Dow Jones Newswires. ,,Maar er zijn anderen binnen OPEC die mijn werk kunnen overnemen en ik wil graag wat voor mijn land doen in deze moeilijke tijden.''

Rodríguez, ooit lid van een marxistische guerrillabeweging, krijgt de leiding over een bedrijf dat een grote rol speelde in de staatsgreep tegen Chávez ruim een week geleden. Grote stakingen bij het bedrijf hadden een belangrijke rol in de kortstondige en mislukte staatsgreep. Rodríguez, die onder Chávez twee jaar diende als olieminister, zal naar verwachting enkele medebestuurders benoemen die door de omstreden president aan de kant waren gezet.

Het succes van PDVSA is cruciaal voor de economie van Venezuela die zwaar leunt op de olie-industrie. Het is een van de grootste exporteurs ter wereld en 30 procent van het bruto binnenlands product wordt door olie gegenereerd.

OPEC-landen zeiden het spijtig te vinden dat Rodríguez het kartel verlaat, maar zij zullen blij zijn een bekende te krijgen als topman van PDVSA. Grootproducent Venezuela trok zich tot voor enkele jaren weinig aan van de productiequota die het kartel stelde, waardoor er meer olie op de markt kwam dan afgesproken, de olieprijs eerder onder druk kwam te staan en de organisatie steeds minder in staat werd geacht de olieprijs te controleren via het quotasysteem. Als olieminister maakte Rodríguez een einde aan deze praktijk. Een analist omschreef hem als een ,,havik'' als het om de olieprijs gaat.

Volgens Rodríguez zou Adnan Shihab-Eldin, hoofd research bij OPEC, een goede interim-secretaris-generaal zijn, in ieder geval tot 26 juni wanneer OPEC weer bijeen komt. Deze interim-periode zal waarschijnlijk langer duren, een opvolger moet bij unanimiteit worden gekozen en dat leidde de vorige keer tot conflicten. Rodríguez was de consensusoplossing, omdat Iran en Saoedi-Arabië het niet eens waren over elkaars kandidaten. Ook nu lijkt er geen overeenstemming te zijn. Shihab-Eldin word genoemd als permanente opvolger van Rodríguez, maar Irak zal de benoeming van een man uit Koeweit niet accepteren. Een andere kandidaat zou de Saoedische afgevaardigde bij OPEC, Suleiman Herbisch, zijn en ook uit Iran en Irak komen geluiden dat zij met een kandidaat zullen komen.