NS wil hooligans vervoer weigeren

NS wil geen treinen meer verhuren aan voetbalclubs waarvan supporters tweemaal een trein hebben vernield. Dit is een direct gevolg van de misdragingen door fans van FC Utrecht dit weekend. De KNVB heeft begrip voor het voornemen van NS. ,,Schuldigen moeten gestraft worden en de vervuiler betaalt'', zegt een woordvoerder.

Tijdens een uitwedstrijd in de Arena in Amsterdam scandeerden Utrechtsupporters racistische leuzen, waarna burgemeester Cohen besloot hen met een trein naar huis te sturen. Volgens een woordvoerder van NS was er politie in de trein, maar werd desondanks het interieur vernield. De schade, enkele tienduizenden euro's, is op FC Utrecht verhaald. Voor NS is de maat vol, zegt een woordvoerder. ,,Normale reizigers worden de dupe, omdat de vernielde treinen in de revisie moeten. Net nu we elk treinstel heel hard nodig hebben.''

Momenteel stellen burgemeesters bij wedstrijden van tevoren vast of er vandalisme wordt verwacht. Is dit het geval, dan gaat de combiregeling in. Supporters kunnen dan alleen naar een uitwedstrijd als ze hun kaartje combineren met een kaartje voor een speciale supporterstrein of -bus.

NS wil deze trein weigeren als de supporters tweemaal in overtreding zijn geweest. ,,We hebben geen vervoersplicht. Dan gaan ze maar met de bus of de auto'', aldus NS. Het spoorbedrijf geeft toe dat supporters dan nog steeds op eigen houtje de trein kunnen nemen. NS heeft daar nog geen oplossing voor. De KNVB wil eerst overleggen met NS, maar zal anders zelf naar alternatieven zoeken voor het vervoer van de supporters.

De Rotterdamse burgemeester Opstelten heeft aangekondigd bij de bekerfinale tussen FC Utrecht en Ajax in de Kuip op 12 mei hetzelfde te zullen doen als zijn collega Cohen. Burgemeester Brouwer van Utrecht steunt Cohen ook, maar zij betreurt het wel dat ook welwillende supporters de wedstrijd zondag moesten missen. FCUtrecht vraagt zich ook af of het nodig was álle supporters weg te sturen.

Volgens het openbaar ministerie was het niet mogelijk om individuen aan te houden. Evenmin kan worden vastgesteld welke supporters zich zondag hebben misdragen. De KNVB kan hen daarom geen stadionverbod opleggen.