Netelenbos niet naar Noord-Holland

Topambtenaar Harrie Borghouts (GroenLinks) wordt vrijwel zeker de nieuwe commissaris van de koningin in Noord-Holland. Van de leden van Provinciale Staten spraken 36 zich uit voor Borghouts en 33 voor demissionair minister Netelenbos (PvdA, Verkeer).

Netelenbos heeft zich nu teruggetrokken als kandidaat. ,,Ik verhul niet dat ik teleurgesteld ben over de uitslag en het verloop van de procedure'', verklaarde ze. Het kabinet zal vrijwel zeker de keuze van Provinciale Staten volgen. Als Borghouts wordt gekozen, is hij de eerste commissaris van GroenLinks.

Netelenbos was vooraf favoriet, omdat coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA (die 54 van de 79 Statenzetels bezetten) in de vertrouwenscommissie hun voorkeur voor de minister hadden uitgesproken. Zowel de kandidatuur van Netelenbos als die van Borghouts lekte weken geleden uit. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

De vertrouwenscommissie slaagde er niet in één kandidaat voor te dragen, waarop de Staten gisteren in een geheime, hoofdelijke stemming hun voorkeur moesten uitspreken. Volgens betrokkenen stuitte de kandidatuur van Netelenbos naast de oppositiepartijen vooral veel leden van VVD en CDA tegen de borst. De minister neemt ook de zesde plaats in op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamer.

bakzeil: pagina 2