Musicalprijs voor De Jong en Ragas

Jasperina de Jong en Bastiaan Ragas hebben gisteravond de John Kraaijkamp Musical Awards gekregen voor de beste hoofdrolspelers. Jasperina de Jong speelt de titelrol in de voorstelling Marlene Dietrich, die wegens groot succes ook komend najaar wordt doorgespeeld. Ze heeft aangekondigd dat het haar laatste grote theaterproductie is. Bastiaan Ragas, voormalig lid van de jongensgroep Caught in the Act, maakt zijn musical-debuut in Aida in het Circustheater in Scheveningen.

De musical Aida kreeg ook de publieksprijs voor de beste musical van het jaar.

Andere prijzen gingen naar de bijrolspelers Frédérique Sluyterman van Loo (A little night music) en Jeroen Phaff (De Griezelbus), vertaalster Martine Bijl (Aida), de `aanstormende talenten' Chantal Janzen (Saturday Night Fever) en Hein Gerrits (A Chorus Line) en naar Pia Douwes, als beste Nederlandse acteur in een buitenlandse productie. Douwes speelde vorig jaar de titelrol in Elisabeth, een Joop van den Ende-productie in Essen, nadat ze die rol ook al in Wenen en in Scheveningen had vertolkt.

Alle winnaars ontvingen een bronzen beeldje en E2500.

De oeuvre-prijs, die eerder naar Willem Nijholt en Seth Gaaikema ging, was ditmaal voor sir Tim Rice, de tekstdichter van musical-successen als Jesus Christ Superstar, Evita, Chess en Aida. Tim Rice nam deze Cubus Award, inclusief E12.500, zelf in ontvangst. Bij de uitreiking, in de RAI in Amsterdam, zei hij: ,,Toen ik Venus van Shocking Blue kocht, in 1970, kon ik niet vermoeden dat ik dertig jaar later in Nederland deze prijs zou krijgen.''

Aida, de grootste hit van dit seizoen, ging vorig najaar in Scheveningen in première en zal daar volgens de verwachting nog lang blijven staan. Er is al bijna een half miljoen kaartjes verkocht. Van de zes Nederlandse musicalproducties die gisteravond in de prijzen vielen, werden er drie ge(co)produceerd door Joop van den Ende, die ook de Musical Awards financiert. Buiten de prijzen vielen musicals als Foxtrot, Grace, Nijntje en de Van den Ende-producties Rex en Titanic.

Van den Ende wil doorgaan met de jaarlijkse uitreiking van musicalprijzen. Hij is met de vereniging van theaterdirecteuren (VSCD) in overleg over een samenwerking met de toneelprijzen.