Moussaoui wil zijn advocaten ontslaan

Zacharias Moussaoui, de eerste persoon die is aangeklaagd wegens de aanslagen van 11 september op New York en Washington, wil zijn door de rechtbank aangewezen advocaten ontslaan.

Dat meldde de zogenoemde `twintigste kaper' gisteren tijdens een hoorzitting in Alexandria (Virginia). ,,Ze hebben geen verstand van terrorisme of van mujahedeen'', aldus de 33-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst. Hij wil worden vertegenwoordigd door een islamitische advocaat, of zelf zijn verdediging voeren. Rechter Leonie Brinkema heeft bepaald dat een psychiatrisch onderzoek moet uitwijzen of Moussaoui tot het laatste in staat is.

Moussaoui noemde de rechtszaak tegen hem ,,een geraffineerde versie van de kus des doods'' en zei dat hij een proces zonder jury wilde. Hij beschuldigde de VS ervan ,,miljoenen van hun duivelse geld uit te geven om me te vermoorden''. ,,Ik weet dat de Amerikaanse opperbevelhebber [Bush, red.] me snel ten einde wil [sic]. De VS zullen er niet voor terugschrikken dit proces zonder mij te houden. Ze hebben me alleen nodig voor de gaskamer'', aldus de verdachte.

De Fransman riep verder op tot de ,,vernietiging van de Verenigde Staten, van het joodse volk en de joodse staat''. Hij zei te bidden voor ,,alle moslims die in Tsjetsjeni√ę, India en elders vechten''.

Het proces tegen Moussaoui begint in oktober. Als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem mogelijk de doodstraf. Er zijn zes aanklachten tegen de Fransman ingediend, waaronder samenzwering tot het vernietigen en kapen van vliegtuigen en samenzwering tot het plegen van moord op Amerikaanse ambtenaren. Op vier van de aanklachten staat de doodstraf, op de twee andere levenslang.