Missie van VN wekt onvrede bij Israëliërs

Israël heeft gisteren zijn onvrede en de Palestijnen hun voldoening uitgesproken over de samenstelling van de missie van de Verenigde Naties die onderzoek gaat instellen naar de gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemde gisteren de Finse ex-president Martti Ahtisaari, de voormalige Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Sadako Ogata en de vroegere president van het Internationale Comité van het Rode Kruis Cornelio Sammaruga als leden van de fact-finding missie. Zij zullen worden gesteund door de Amerikaanse ex-generaal William Nash en de Ier Peter Fitzgerald, een politiespecialist. Zij hebben tot taak ,,helderheid'' te verschaffen over de gebeurtenissen in het kamp, waar volgens de Palestijnen honderden doden zijn gevallen bij het Israëlische offensief tegen zelfmoordterreur, volgens Israël enkele tientallen.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, protesteerde gisteren telefonisch bij Kofi Annan tegen de aanwijzing van deze missie zonder voorafgaande coördinatie met Israël. Hij deed tegelijk een beroep op Annan generaal Nash te verheffen tot volledig lid van de missie. ,,Wij zouden er de voorkeur aan hebben gegeven dat de ploeg was samengesteld uit militaire specialisten die de complexiteit kunnen beoordelen van een gevecht in een bewoond gebied'', zei eerder een Israëlische regeringsfunctionaris.

Volgens Annan zal de missie zich deze week in Europa verzamelen en vervolgens zo snel mogelijk naar Israël gaan. Hij riep beide partijen op haar hun volledige medewerking te geven.

Palestijnse strijders executeerden vanmorgen in Hebron drie Palestijnen die zij van collaboratie verdachten, uit wraak voor de dood van een militieleider bij een Israëlische helikopteraanval. Alle drie waren door het hoofd geschoten; een lijk was aan een elektriciteitsmast opgehangen. Gisteren schoten militieleden in Ramallah drie Palestijnen neer die eveneens van collaboratie werden beschuldigd, in hun geval inzake de Israëlische aanhouding van Marwan Barghouti. De drie werden uiteindelijk door een Palestijnse ambulance ontzet. Een stierf later in een ziekenhuis.