Leerlingen: druk studiehuis te hoog

Tweederde (67,8 procent) van de havo- en vwo-scholieren vindt de studiedruk in het studiehuis te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Centerdata, verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant (KUB).

Vooral leerlingen in havo-4 vinden dat ze erg veel moeten doen. Vwo-leerlingen zijn minder ontevreden over de studiedruk. De scholieren geven het studiehuis nog net een voldoende, een 5,5.

Onderzoekers van KUB lieten 1.058 leerlingen van 33 scholen op internet vragenlijsten over het studiehuis invullen. Naast de klachten over hoge studiedruk geeft ruim de helft van de leerlingen (55 procent) aan dat docenten in het studiehuis niet weten hoe ze zelfstandig leren het beste kunnen begeleiden. De docent krijgt van de scholieren een 6,4. Veel leerlingen zijn bovendien niet te spreken over het klimaat op school. De lokalen zijn ongezellig ingericht en koud.

Onderzoekster M. Klerks noemt de resultaten van het onderzoek ,,positiever dan verwacht''. Klerks: ,,De leraren zijn zelf natuurlijk ook nog aan het zoeken en de leerlingen zien dat. Toch zijn ze vrij positief over de docenten; driekwart vindt dat de docenten goed uitleggen. Wel vindt meer dan de helft dat de docenten 'slaapverwekkend' les geven.''

Staatsecretaris Adelmund (Onderwijs) heeft de eisen voor het studiehuis de laatste jaren herhaaldelijk verlicht. Begin dit jaar werd een nieuwe maatregel aangekondigd. Volgens een woordvoerder van het ministerie reageert 80 procent van de leerlingen positief op de nieuwe maatregelen. Ook staan ze positief tegenover zelfstandig leren.

De woordvoerder verwacht dat het rapportcijfer van de scholieren voor het studiehuis hoger zal worden zodra de scholen de tijd hebben gehad de maatregelen in te voeren. ,,De wet omschrijft niet hoe het studiehuis eruit moet zien. Elke school moet de juiste vorm, die het best past bij de leerlingen en docenten, vinden. Dat kost tijd''.