Langer fiscaal voordeel voor speelfilms

De Nederlandse speelfilm kan nog anderhalf jaar profiteren van fiscale voordelen. Op 1 juli wordt een aangescherpte versie van de fiscale maatregel voor de Nederlandse speelfilm, de zogeheten c.v.-regeling, van kracht en zal tot eind 2003 van toepassing blijven.

Dat werd gisteren bekend tijdens de Avond van de Nederlandse Film, een door de Federatie Filmbelangen georganiseerde feestavond in de Haagse bioscoop Pathé Buitenhof. Bij die gelegenheid werden ook eenmalige prijzen uitgereikt voor economische prestaties van Nederlandse films, vernoemd naar Jenny, de eerste Nederlandse speelfilm in kleur van Willy van Hemert uit 1958. Zo won de familiefilm Minoes de Jenny voor de film met de meeste bioscoopbezoekers (ruim 800.000), Down van Dick Maas de prijs voor de film met de grootste internationale opbrengst (10 miljoen gulden) en Maria Peters' Kruimeltje de Jenny voor de film waarvan de meeste exemplaren op video en dvd werden verkocht. Alleen de Jenny voor de film met de meeste festivalprijzen ging niet naar een speelfilm, maar naar Michael Dudok de Wits korte animatiefilm Father and Daughter die vorig jaar ook een Oscar won.

Diverse Haagse politici, zoals minister Vermeend, staatssecretaris Van der Ploeg en VVD-lijsttrekker Dijkstal, mochten de prijzen uitreiken aan de producenten, om ook hen zo duidelijk te maken dat het de Nederlandse film economisch voor de wind gaat en dat de vigerende stimuleringsmaatregelen daarom gecontinueerd dienen te worden.

Een opinieonderzoek van het Filmfonds wees bovendien uit dat het imago van de Nederlandse film bij het publiek is verbeterd, ook al denkt 36 procent bij de woorden `Nederlandse film' nog steeds het eerst aan seks. Het publiek wil per se niet dat Nederlandse films proberen Amerikaanse naar de kroon te steken en geeft de voorkeur aan Nederlandstalige dialogen en acteurs.

Over de toekomst van de c.v.-regeling, waarvoor tot 1 juli een overgangsmaatregel geldt, maakt het bedrijf zich nog wel zorgen. Zo betekent de aanscherping van de maatregel van de niet aanwezige staatssecretaris Bos (Financiën) dat ongeveer 65 procent van de kosten buiten de fiscale voordelen om zelf gefinancierd moeten worden. Ook mag een project niet meer dan 15 miljoen euro kosten en mag de overheid in totaal niet meer dan 23 miljoen euro per jaar aan belastinginkomsten derven. Daarbij geldt de afspraak dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Producent Martin Lagestee van de Federatie Filmbelangen zegt dat het niet gelukt is de bewindsman van het voornemen af te brengen hier Gods water over Gods akker te laten vloeien. Algemeen wordt nu verwacht dat alle geïnteresseerden op de eerste dag van de nieuwe regeling een claim zullen doen, en dat de kleinere projecten daar de dupe van zullen worden. Lagestee: ,,Het is zoiets als een brok vlees in een kooi vol hongerige dieren te gooien, en dan achteraf te klagen dat ze zo'n ruzie maken.''