Gates: voortbestaan Microsoft bedreigd

's Werelds rijkste man, Microsoft-oprichter en voormalig topman Bill Gates, heeft gisteren voor een rechtbank in Washington verklaard dat er van het softwarebedrijf weinig overblijft wanneer de rechter de aanklacht van negen Amerikaanse staten een aantal concurrerende bedrijven honoreert. Zij beschuldigen Microsoft er van dat het met zijn dominante positie op de markt voor besturingssystemen (Windows) concurrentie onmogelijk maakt en dat het bedrijf daarmee de anti-kartelwetgeving overtreedt.

Softwaremakers en pc-fabrikanten als Dell, Compaq, IBM en Hewlett-Packard kritiseren al vier jaar de monopoliepositie van Microsoft. Zij hebben de steun van negen Amerikaanse staten, waaronder Californië, waar hun bedrijven grotendeels zijn gevestigd. Maar Gates, die voor het eerst in de al bijna vier jaar durende rechtszaak persoonlijk de rechtszaal betrad, had zich via een 155 pagina's omvattend `verweerschrift' goed voorbereid op zijn optreden. Zonder blikken of blozen hield hij de aanwezigen voor dat hij zijn bedrijf, met een marktwaarde van 337 miljard euro, beter zou kunnen sluiten als Microsofts concurrenten hun zin krijgen en onderdelen als de webbrowser Microsoft Explorer uit Windows moet worden verwijderd. Gates zette zijn argumenten kracht bij met een demonstratie.

De concurrentie is echter bang dat Microsoft, vanuit zijn dominante positie, stukje bij beetje de hele markt – en ook internet zelf – naar zich toetrekt. Bij het tempo waarmee de technologische ontwikkeling zich voltrekt, waardoor de voorspong van Microsoft op zijn concurrenten steeds groter wordt, blijft de trage rechtsgang in hun optiek ver achter. Gates beschuldigde pc-producent Gateway het Windows-besturingssysteem van Microsoft te willen klonen. Ook fulmineerde Gates tegen de boete die de concurrentie Microsoft wil opleggen.