`Gaat u met iemand naar bed in ruil voor primeur?'

Als het gaat om de veiligheid van de president, kun je niet voorzichtig genoeg zijn, houdt de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst (NIA) vol. ,,Heeft u wel eens seks gehad met iemand van hetzelfde geslacht?'' vroeg de NIA onlangs aan journalisten die lid willen worden van het presidentiële perscorps. Zo'n ploeg van vaste verslaggevers die president Thabo Mbeki van dag tot dag volgt, bestaat nog niet in Zuid-Afrika, maar het voorbeeld van de White House press in Amerika spreekt de regering in Pretoria kennelijk aan. Het schijnt goed te zijn voor het imago van de president.

Tijdens de sollicitatieprocedure vroeg de inlichtingendienst ook of de reporters met iemand naar bed zouden gaan in ruil voor informatie, hoe het stond met hun huwelijk en of ze ooit in behandeling waren geweest bij een psychiater. De verstrekte informatie werd vervolgens grondig bij collega's gecheckt. Ook wilde de inlichtingendienst weten wat de verslaggevers zouden doen als ze de president in bed zouden betrappen met een vreemde vrouw. De vraag is opvallend omdat de voorlichters van Mbeki vorig jaar alles in het werk stelden om Mbeki's imago van rokkenjager bij te stellen.

Het nieuws over de methoden van de NIA heeft intussen tot zoveel commotie geleid dat de minister van Informatie inmiddels plechtig heeft beloofd haar ambtenaren voortaan te verbieden vragen te stellen over het seksleven van journalisten. Ook heeft ze haar excuses aangeboden aan media die eerder zijn onderworpen aan het ongepaste vragenvuur.