Franse jeugd betoogt tegen succes Le Pen

Meer dan honderdduizend mensen zijn gisteren in verschillende Franse steden de straat op gegaan om te protesteren tegen deelname van de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen aan de presidentsverkiezingen.

De eindstrijd om het Franse presidentschap op zondag 5 mei gaat tussen Le Pen en de conservatieve zittende president Jacques Chirac. Le Pen drukte afgelopen zondag verrassend de socialistische kandidaat Lionel Jospin uit de race. In een twintigtal steden werd gisteren vooral door scholieren en studenten gedemonstreerd tegen Le Pen en diens partij Front National.

Aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen deden zondag zestien kandidaten mee. De meeste van de veertien verliezers hebben hun aanhang inmiddels opgeroepen in de tweede ronde op Chirac, de leider van de neo-gaullistische RPR, te stemmen.

Met het oog op de parlementsverkiezingen die in juni worden gehouden, heeft Chirac gisteren besprekingen gevoerd met François Bayrou en Alain Madelin, de aanvoerders van twee geestverwante groeperingen. Er is Chirac veel aan gelegen dat hij na een eventuele herverkiezing als president kan bogen op voldoende steun in het parlement. De afgelopen vijf jaar had links een meerderheid in het parlement. De rechtse Chirac kreeg daardoor te maken met een regering van linkse signatuur. Aan geringe besluitvaardigheid binnen deze cohabitation wordt een deel van het succes van Le Pen toegeschreven.

Premier Lionel Jospin, die na zijn nederlaag van afgelopen zondag zijn vertrek uit de actieve politiek aankondigde, wordt als leider van de sociaal-democraten opgevolgd door François Hollande, de huidige secretaris van de Parti Socialiste (PS). De 47-jarige Hollande is een vertrouweling van Jospin en geldt als een geducht debater.

De extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen herhaalde gisteren tijdens een persconferentie zijn anti-Europese gezindheid. Hij zei van het Verdrag van Maastricht over de economische en monetaire unie in Europa af te willen. ,,Ik ben geen vijand van Europa'', aldus Le Pen, ,,maar wat ik in het Europa van Brussel niet accepteer, is dat men zegt dat het onomkeerbaar is. Er zijn ook landen die destijds uit de Sovjet-Unie zijn gestapt.'' Hij moest lachen om de peilingen die hem weinig kans geven tegen Chirac.