Dick Jol: beëindig kritiek

Scheidsrechter Dick Jol wil dat de voetbalbond KNVB maatregelen treft tegen de groeiende kritiek van voetballers, trainers en pers op de Nederlandse arbiters. Jol heeft binnenkort met zijn collega's Wegereef, Luinge, Van Hulten, Temmink, Bossen en Van Egmond een gesprek met de KNVB.

,,Het speelt al langer, maar zo kan het niet verder. Er moet iets veranderen. Ik sluit niet uit dat we gaan staken, maar dat is wel ons laatste redmiddel. We moeten alle mogelijkheden bekijken'', aldus Jol. ,,De boodschap die Jol heeft afgegeven is duidelijk en alarmerend: daar moeten we snel actie op ondernemen'', aldus een woordvoerder van de KNVB.

De kritiek op scheidsrechters gaat volgens Jol zo ver dat ze invloed heeft op het privé-leven van de scheidsrechters. Arbiter Wegereef kreeg vorige week veel hoon nadat hij in het topduel tussen PSV en Feyenoord een strafschop aan PSV had toegekend. Afgelopen zondag werd scheidsrechter Van Hulten na afloop van de wedstrijd FC Den Bosch-NEC hevig bekritiseerd. Van Hulten heeft bij de KNVB een klacht ingediend tegen Van den Hoorn van FC Den Bosch. De speler protesteerde afgelopen zondag na het duel met NEC heftig tegen de leiding van Van Hulten. Volgens Van den Hoorn stond voor de wedstrijd de uitslag al vast.

Van Hulten kan met zijn klacht terecht bij de gedragscommissie van de voetbalbond, die de zaak kan doorverwijzen naar de openbare aanklager. De arbiter kan zich ook rechtstreeks richten tot de openbare aanklager. ,,Het is nog niet duidelijk voor welke opties Van Hulten zal kiezen'', aldus een woordvoerster van de KNVB.

De Nederlandse Spoorwegen maakten gisteren bekend dat ze geen treinen meer willen verhuren aan voetbalclubs waarvan supporters tweemaal een trein hebben vernield. Dit voornemen is een direct gevolg van de misdragingen door fans van FC Utrecht afgelopen weekeinde. Tijdens een uitwedstrijd in de Arena in Amsterdam scandeerden supporters van FC Utrecht racistische leuzen. Daarop besloot burgemeester Cohen alle 670 met een dubbeldekstrein naar huis te sturen.

Volgens een woordvoerder van NS was er politie in de trein, maar werd desondanks het interieur vernield. De schade, enkele tienduizenden euro's, is op FC Utrecht verhaald.

hooliganvervoer: pagina 3

hoofdartikel: pagina 9