Celstraf ex-baas Sotheby's

Oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van veilinghuis Sotheby's, Alfred Taubman (78), is gisteren veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 7,5 miljoen dollar (8,4 miljoen euro) voor het maken van prijsafspraken met concurrent Christie's.

De openbare aanklager beschuldigde Taubman en de voormalige voorman van Christie's, Anthony Tennant, van overtreding van de Amerikaanse mededingingswet. Dat zou hun klanten miljoenen dollars hebben gekost. ,,Niemand staat boven de wet'', sprak de federale rechter in Manhatten toen hij Taubman gisteren de straf oplegde.

De 71-jarige Tennant heeft gezegd dat hij niet uit zichzelf naar de Verenigde Staten zal afreizen. Hij kan op grond van de huidige regels niet worden uitgeleverd. Taubman werd vorig jaar al schuldig bevonden aan de illegale prijsafspraken, die sinds 6 jaar golden. De veilinghuisvoormannen stelden gezamenlijk de veilingkosten vast die bij klanten in rekening werden gebracht.

De jury werd overtuigd door een voormalig leidinggevende bij Sotheby's, die verklaarde dat ze op Taubmans aandringen het gewraakte prijsschema had gehanteerd, en vervolgens had gelogen om haar handelen te maskeren. Daarnaast waren er documenten waaruit bleek dat Tennant en Taubman in zes jaar tijd twaalf geheime ontmoetingen hadden.

In een aparte procedure heeft Sotheby's schuld bekend voor het maken van prijsafspraken en een boete betaald van 45 miljoen dollar. Samen met Christie's heeft het bedrijf 512 miljoen dollar terugbetaald aan gedupeerden.