Broederdienst

De V2 was een supersonische ballistische raket, ontwikkeld door honderden Duitse ingenieurs onder leiding van Wernher von Braun. De productie vond plaats in het Duitse concentratiekamp Dora onder extreem mensonterende omstandigheden.

Een beoogde lanceerplaats voor V2's in Wizernes nabij St. Omer in Frankrijk is nu ingericht als museum. De uitgebreide audiovisuele expositie heeft als onderwerpen de ontwikkeling van de V1 en V2, de ontwerpers, het kamp Dora en de relatie met het heden. De voor die dagen superieure V2-technologie is onontbeerlijk geweest voor de moderne ruimtevaart.

Na de oorlog werden de ingenieurs verdeeld onder de geallieerden. Wernher von Braun ging met honderd collega's naar de Verenigde Staten om daar aan het NASA-programma te werken. De rest ging naar Frankrijk, voor het Ariane-project, en naar Rusland. Eén film in het museum laat John. F. Kennedy en Werhner von Braun zien terwijl ze elkaar uitbundig toelachen na de succesvolle lancering van een van de Saturnus-raketten.

De V3 was Hitlers ultieme geheime wapen. Vanuit een ondergrondse basis in Mimoyecques nabij Calais zou Londen onderworpen worden aan een spervuur van granaten van drie meter lang. Gelanceerd vanuit meer dan honderd kanonnen van 150 meter lang zouden ze het doelwit bereiken binnen twee minuten.

Zover is het nooit gekomen. De in aanbouw zijnde ondergrondse stad, waarin veertig treinen per dag aankwamen met materiaal, werd door de geallieerden in 1944 met succes gebombardeerd. Talloze dwangarbeiders lieten het leven bij de bouw en bij de bombardementen.

De bezichtiging van het bunkercomplex is een sinistere ervaring – geen audiovisuele show, maar een eenzame wandeling door eindeloze, natte, duistere gangen. Ergens in een nis staat een sobere gedenksteen voor een Amerikaanse piloot die is omgekomen bij een poging de basis op te blazen. Zijn Liberator, volgepakt met tonnen aan explosieven, ontplofte te vroeg.

Zijn naam: Joseph P. Kennedy jr., de oudste broer van John F.

    • Jan Favie