Beleggers positief over Akzo Nobel

Op Beursplein 5 reageerden beleggers vanmorgen vooral positief op de kwartaalcijfers van farma- en chemiebedrijf Akzo Nobel. De resultaten waren beter dan verwacht, en dat konden beleggers waarderen. Akzo Nobel behoorde tot de grootste stijgers onder de hoofdfondsen, met een plus van ruim 2 procent tegen het middaguur.

De lijstaanvoerder was KPNQwest. Vorige week verloor het aandeel nog meer een kwart van zijn waarde op de beurs. Directe aanleiding daarvoor was onder meer een waarschuwing van de Amerikaanse grootaandeelhouder Qwest dat zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2002 en over geheel 2002 zullen achterblijven bij de verwachtingen. Vanmorgen krabbelde de koers weer een beetje op. Rond het middaguur stond KPNQwest zo'n 3,8 procent hoger.

In New York was de Dow-Jonesindex gisteravond zo'n 1,18 procent lager gesloten. Op schermenbeurs Nasdaq was de schade nog groter. Deze beurs moest 38 punten terug naar 1.758,64 punten, een daling van 2,13 procent. De Amerikaanse beurzen waren gisteren vooral in de ban van nieuws rond telecomfondsen. Op het Damrak was daar vanmorgen minder van te merken. Tegen het middaguur stond de AEX-index op een marginaal verlies van 0,56 punt op 526 punten.

ASML profiteerde van de bekendmaking van een grote Amerikaanse order. De koers ging 1,5 procent omhoog naar 28,65 euro. Aan de onderkant van de AEX-lijst hing Hagemeyer. Het handelshuis zakte ruim 2 procent weg naar 24 euro. Een duidelijke oorzaak voor de afwaardering was niet direct voor handen.

De effectenbeurs van Londen was tegen het middaguur uur 0,15 procent lager. Die van Parijs was nog geen 0,1 procent lager. De beurs van Frankfurt stond 0,2 procent in de min.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen de druk van de telecomfondsen weten te weerstaan. Gisteren hadden tegenvallers van Ericsson en WorldCom de beurzen in Europa en de VS omlaag gehaald, maar in Tokio veroorzaakten koersstijgingen bij andere aandelen voor winst.

De handel in Tokio begon weliswaar met verlies, maar uiteindelijk ging de Nikkei-index met 15,19 punten omhoog tot 11.736,83. Dat is een stijging van 0,15 procent. De meeste andere beurzen in Azië trokken zich op aan die van Tokio.