Barilla krijgt Duitse bakker Kamps alsnog

De Italiaanse pastafabrikant Barilla staat op het punt de Duitse bakkerijketen Kamps AG in te lijven nadat Barilla haar bod met vijftig eurocent heeft verhoogd tot 12,50 euro.

De directie van Kamps ondersteunt het bod en heeft haar aandeelhouders vanochtend op de jaarvergadering in Düsseldorf geadviseerd het aan te nemen. In de vroege ochtend waren de directies van beide ondernemingen na wekenlange onderhandelen tot overeenstemming gekomen. Eerder had Kamps, Europa's grootste bakkerijketen met verschillende dochterbedrijven in Nederland, een bod van 12 euro nog afgewezen.

Oprichter en naamgever Heiner Kamps zei vanochtend dat institutionele beleggers in de afgelopen dagen hadden geadviseerd op de avances van de Italianen in te gaan. Institutionele beleggers houden ongeveer 20 procent van de aandelen. Nog eens 20 procent is in handen van speculatieve beleggingsfondsen, die de kans om te verkopen vermoedelijk ook zouden aangrijpen. Daarmee was het voor Kamps vrijwel ondoenlijk geworden een langdurig en kostbaar gevecht aan te gaan, aldus de directievoorzitter vanochtend. Barilla had al iets meer dan twee procent van de stukken in bezit.

Met 12,50 euro betaalt Barilla 1,8 miljard euro voor Kamps, een premie van 20 procent op de gemiddelde aandelenkoers van de afgelopen drie maanden. Het bod is ongeveer 21 keer het operationele resultaat van 2001. Kamps ging in 1998 naar de beurs bij een koers van 4,18 euro.

Het familiebedrijf Barilla is de grootste pastafabrikant ter wereld en probeert al geruime tijd een groter aandeel van de Europese broodmarkt te verwerven. Barilla is onder andere eigenaar van het knäckebrood-merk Wasa. Barilla is niet beursgenoteerd en het 125-jaar oude bedrijf wordt geleid door de 44-jarige Guido Barilla. Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 2,4 miljard euro, de helft met bakkerijproducten, de andere helft met pasta, pastasauzen en ijs. Het resultaat voor afschrijvingen, rente en belastingen kwam in 2001 op 107 miljoen euro.

De bakkerij-groep van Heiner Kamps heeft in de jaren negentig een razendsnelle expansie doorgemaakt. In 1992 bestond het bedrijf uit een bakkerijketen met 24 filialen in Düsseldorf en omgeving waar ongeveer 300 mensen werkten. Tien jaar later werken bij Kamps 15.000 mensen en exploiteert de onderneming duizenden filialen in elf Europese landen. De expansie heeft de financiën van het bedrijf uitgehold: het bedrijf heeft 770 miljoen euro schuld. Kamps boekte vorig jaar een omzet van 1,7 miljard euro, het resultaat voor afschrijvingen en belastingen kwam ook bij Kamps op 107 miljoen euro.

Kamps gaat bij Barilla als zelfstandige juridische eenheid verder, het hoofdkantoor van de onderneming blijft in Düsseldorf. Ook de naam wordt gehandhaafd.